Institut za rat: Ruska proljetna ofenziva ‘vjerojatno nije uspjela’

Američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je u ponedjeljak da je ruska proljetna ofenziva je vjerojatno “propala” prije nego što je dosegla svoju kulminaciju. Ruske snage, pojačane s 300.000 vojnika od rujna, ostvarile su samo postupne uspjehe duž triju bojišnica.

“Ruske ofenzive koje su u tijeku duž linije Svatove-Kreminna, oko Bakhmuta i duž linija fronta Avdiivka-Donetsk i Vuhledar nisu uspjele postići više od inkrementalnih taktičkih dobitaka u prvih nekoliko mjeseci 2023.”, objavio je ISW i dodao: “Rusija je angažirala otprilike 300.000 mobiliziranih vojnika… u svrhu provođenja upravo takve proljetne ofenzive, u ove različite ofenzivne napore. Ako 300.000 ruskih vojnika nije moglo dati Rusiji odlučujuću ofenzivnu prednost u Ukrajini, malo je vjerojatno da će angažiranje dodatnih snaga u budućim valovima mobilizacije proizvesti dramatično drugačiji ishod ove godine.”

Glasnogovornik ukrajinske Istočne skupine snaga pukovnik Serhij Čerevati istaknuo je da Rusija nije bila u mogućnosti generirati dovoljno snaga za veliku ofenzivu u Donbasu. Glasnogovornik Tavrijskih obrambenih snaga, pukovnik Oleksijj Dmjtraškivski napade na Avdiivku opisao je kao očajničke, a rezultirali su velikim ruskim gubicima.

U Vuhledaru, južno od grada Donjecka, ukrajinski vojni dužnosnici izvijestili su o velikim ruskim gubicima koji su potkopali njihovu ofenzivnu sposobnost. ISW je rekao da je Rusija pokušala obnoviti svoje snage s pripadnicima 98. zračno-desantne divizije, podijelivši ih između Vuhledara i bitaka u Kreminni. “Ruske borbene sposobnosti u zapadnoj Donjeckoj oblasti vjerojatno su uvelike degradirane”, zaključio je ISW.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner