Institut IGH širi poslovanje na Bliski istok i sjevernu Afriku

PROMO | IGH će u Kairu otvoriti podružnicu koja će biti središte za sva tržišta Bliskog istoka i sjeverne Afrike

Hrvatski građevinski stručnjaci već su godinama cijenjeni diljem svijeta, pa tako i na Bliskom istoku. S obzirom na planove ulaganja u infrastrukturni i energetski sektor, ovo je tržište izrazito važno za sektor građevinarstva diljem svijeta, uključujući i hrvatske kompanije. Ulazak na tržišta Bliskog istoka i sjeverne Afrike strateški je cilj Instituta IGH, zbog čega su njihovi predstavnici u ožujku 2021. posjetili Republiku Irak i Arapsku Republiku Egipat.

Budući projekti IGH u Iraku

Uz podršku iračkog veleposlanstva, predsjednik Uprave Instituta IGH Robert Petrosian imao je priliku predstaviti IGH tamošnjim potencijalnim partnerima. Sa svojim domaćinom Hathamom Naimom Al-Mayaliem, direktorom investicijske grupe Karbala Oasis, posjetio je regiju Karbala gdje se nalaze neki od tamošnjih investicijskih projekata koji su trenutno u fazi izgradnje. Jedna od glavnih tema razgovora bio je master plan razvoja Karbale. Među ostalim, riječ je bila o izgradnji trgovačkog i zabavnog centra s luksuznim hotelom, kao i o dijelovima grada namijenjenim izgradnji stambenih objekata. Nakon razgovora o trenutnoj situaciji s nizom uglednika iz regije te o mogućnostima suradnje i regionalnim planovima, izaslanstvo IGH sastalo se i s predstavnicima islamske banke Zain Irak, s kojima su održani razgovori o budućim projektima u Republici Iraku. Iračka vlada u svom je proračunu za 2021. godinu izdvojila značajna sredstva za ulaganje u određene sektore, kao što je energetski, u koji je planirano ulaganje od 22,7 milijardi dolara. U okviru programa gospodarskog oporavka Irak do 2026. godine planira povećati duljinu autocesta, lokalnih cesta i željeznica u prosjeku 20 posto. S obzirom na to da tamošnje vlasti imaju plan razvoja određenih područja za sljedećih 20 godina, predstavnicima Instituta IGH izražena je i konkretna namjera za suradnjom na brojnim projektima.

Proboj IGH na sjevernoafričko tržište

Još jedno tržište otvoreno za suradnju s hrvatskim građevinarima nalazi se u Africi. U sklopu gospodarskog izaslanstva Hrvatske koje je pratilo hrvatskog ministra vanjskih poslova g. Grlić Radmana tijekom posjeta Egiptu, predstavnici Instituta IGH Miroslav Pauzar i Svetlana Petrović sudjelovali su na gospodarskom forumu. Ondje su imali priliku vidjeti buduće investicijske planove i uspostaviti brojne kontakte s predstavnicima Vlade i privatnih tvrtki. Na temelju procjene potencijala daljnjeg razvoja i moguće suradnje, Uprava Instituta IGH odlučila je u Kairu otvoriti podružnicu koja će djelovati kao središte za sva tržišta Bliskog istoka i sjeverne Afrike, a koju će kao projektni menadžer voditi Adil Kerim.

Širenje na nova tržišta dio je dugoročne strategije Instituta IGH, koji se sudjelovanjem na brojnim strateškim projektima pokazao kao pouzdani partner i tako privukao pozornost brojnih inozemnih ulagača zaduženih za građevinske projekte diljem svijeta.

Komentiraj