INSPEKTORI U DORH-U Što će naći nakon odlaska Zlate Hrvoj-Šipek?

Autor:

13.03.2024., Zagreb - Novi Glavni drzavni odvjetnik Ivan Turudic prisegnuo je danas pred predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovicem. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Novi glavni državni odvjetnik odmah nakon preuzimanja mandata najavio je da će u Državno odvjetništvo RH poslati pravosudnu inspekciju. Inspektori su u DORH-u od danas.

DORH je za N1 potvrdio da je inspekcija zatražena, no nisu otkrili hoće li se nešto posebno istraživati. Odgovorili su samo da je postupanje pravosudne inspekcije regulirano Zakonom o državnom odvjetništvu.

Što će točno provjeravati inspekcija?

Iz Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije precizirali su da je Ivan Turudić 27. svibnja, dakle prvi dan kada je preuzeo dužnost, tražio od Ministarstva da provede inspekcijski nadzor u DORH-u.

“Na prijedlog glavnog državnog odvjetnika određeno je provođenje izvanrednog neposrednog inspekcijskog nadzora nad pravilnim i zakonitim obavljanjem financijsko-materijalnog poslovanja u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. Nadzor će se provesti od 10. do 14. lipnja 2024.”, odgovorili su za N1 iz Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

PETA ODGODA ZATVORA Turudićev bratić opet nije došao na ročište. Njegovi odvjetnici moraju platiti kaznu

Inspektori i u nižim odvjetništvima

Iz Ministarstva napominju da se u pojedinim općinskim i županijskim državnim odvjetništvima, dakle nižepozicioniranim državnim odvjetništvima, inspekcijski nadzori provode prema Planu nadzora za 2024. godinu.

“Ti nadzori provode se uredno i ažurno nakon što je u prosincu 2023. donijet plan”, dodaju.

Ako inspektori utvrde nepravilnosti, zapisnik o tome bit će dostavljen Turudiću. Prema pravilniku nepravilnosti moraju biti otklonjene, a o tome će biti obavješten i ministar pravosuđa, ali i Državnoodvjetničko vijeće koje može izreći sankcije, piše N1.

RAZGOVOR U DORH-U! Turudić primio Linića, Šegona i Kralja, objavljeno o čemu su pričali

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.