epa06652224 A handout photo made available by Syrian Arab news agency (SANA) shows Syrians wounded receive first aid at an emergency room in Al Mouwasat Hospital, Damascus, Syria, 07 April 2018. According to media reports, at least six civilians were killed and 32 others injured due to alleged shelling attacks by Jaysh al-islam on residential neighborhoods in Damascus. A source at Damascus Police Command told SANA that Jaysh al-islam, positioned in Douma City in Eastern Ghouta, fired seven mortar shells on al-Mezzeh 86 neighborhood and on the surroundings of the Umayyad Square and on Abu Remmaneh and Ish al-Warwar areas. EPA/SANA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Grupa inspektora Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u subotu je u sirijskom gradu Dumi uspjela prikupiti uzorke koji će omogućiti da se utvrdi je li ondje 7. travnja u napadu korišteno kemijsko oružje, stoji u priopćenju agencije.

“OPCW će analizirati situaciju i razmotriti daljnje korake koji uključuju i mogući još jedan posjet Dumi”, kaže se u priopćenju. Dodaje se da OPCW neće obavljati procjenu uzoraka već će oni biti prebačeni u Nizozemsku i dalje u predviđene laboratorije te organizacije u kojima će se obaviti njihova analiza.

Na temelju rezultata analize uzoraka i na temelju ostalih informacija i predmeta što su ih u Dumi prikupili članovi tima misija će sastaviti izvješće i podnijeti ga državama članicama organizacije, stoji u priopćenju OPCW-a.

Agencija istražuje upotrebu toksičnoga kemijskog oružja u sirijskom građanskom ratu od 2014. OPCW će pokušati odrediti je li u Dumi upotrebljeno kemijsko oružje. Agencija nema ovlasti donositi zaključke o tomu koja je strana u sukobu koristila kemijsko oružje.

Ekipa OPCW-a je stigla u Siriju 14. travnja. Zbog sigurnosnih razloga do sada nisu mogli početi istragu. “To je prvi posjet mjestu navodnog kemijskog napada u povijesti postojanja sirijskog slučaja”, kaže se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

U kemijskom napadu u Dumi 7. travnja smrtno je stradalo najmanje 40 osoba. Taj napad toksičnim plinom Zapad pripisuje sirijskim vladinim snagama.

Nakon tog su Washington, Pariz i London napali postrojenja sirijskih vlasti za kemijsko oružje što je izazvalo porast diplomatskih napetosti. Zapad je više puta optužio Rusiju da inspektorima OPCW-a onemogućuje pristup u Dumu i uništava tragove kemijskog oružja, što Rusija odlučno odbacuje tvrdeći da nije bilo sigurnosnih pretpostavki za njihov ulazak u Dumu.

Komentiraj