IGRA MAČKE I MIŠA Vozači ‘nevidljivim tablicama’ izbjegavali kamere, policija uzvratila još boljom tehnologijom

Autor:

16.12.2016., Zagreb - Montaza kamere za nadzor prometa u Ulici kneza Mislava."nPhoto: Zarko Basic/PIXSELL

Zarko Basic/PIXSELL

Pametne kamere za mjerenje brzine služe svima u prometu, prije svega za povećanje sigurnosti i kažnjavanje prekršaja. No, neki vozači su shvatili kako mogu nadmudriti tehnologiju pa na vozila stavljaju, tzv. nevidljive registracije, koje kamere ne mogu snimiti.

Policija u Velikoj Britaniji pomoću novih specijaliziranih kamera pokušava uhvatiti vozače koji čine ozbiljan prekršaj na cestama. Tom najsuvremenijom tehnologijom otkrivaju upravo “nevidljive registracijske pločice”.

To znači da bi svatko s takvim tablicama na svojim vozilima mogao izbjeći otkrivanje radara za brzinu i izbjeći kazne.

NOVE KAMERE Gdje god su postavljene, vozači smanjuju brzinu

Uvođenje pametnih kamera najnovije generacije uslijedilo je nakon zabrinutosti zbog povećane upotrebe infracrvenih reflektirajućih registarskih pločica, poznatih i kao 3D ili 4D pločice, koje kamere za mjerenje brzine jednostavno “ne vide”. Gradsko vijeće Wolverhamptona prvo je među lokalnim vlastima koje pokušavaju suzbiti korištenje ovih tablica.

Nedavno je provedena velika operacija diljem Engleske, uključujući gradska središta Wolverhamptona i Birminghama, kao i zračnu luku Manchester, u kojoj je više od 80 licenciranih taksija provjereno imaju li ilegalne tablice, a za jednog je otkriveno da ih koristi. Policija je vozača kaznila sa 100 funti.

Nevidljive registracije na kameri | Izvor: BirminghamLive

Vijećnik Craig Collingswood, član kabineta za okoliš i klimatske promjene u Gradskom vijeću Wolverhamptona, kaže da grad “prednjači u ulaganjima u ovu najsuvremeniju tehnologiju za odvraćanje i otkrivanje prijestupnika“.

“Trakovi za autobuse ključni su za učinkovito funkcioniranje mreže javnog prijevoza, a kamere za mjerenje brzine pomažu u zaštiti javnosti od prebrzih vozila i smanjuju vjerojatnost nesreće”, kaže Collingswood.

“Svi vozači mogu očekivati da će platiti kaznu ako se utvrdi da koriste ove nezakonite metode izbjegavanja kamera, a vozačima taksija s licencom Wolverhamptona može biti suspendirana ili opozvana dozvola”, rekao je za BirminghamLive.

PROMETNA PATROLA Ulaganje u automatsku regulaciju prometa prije rješavanja prometnica kontraproduktivno je i štetno

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.