IFAB na godišnjem zasjedanju raspravlja o VAR-u

Sjevernoirski Belfast je u subotu pod predsjedanjem Davida Martina, predsjednika irskog nogometnog saveza, domaćin 134. godišnjeg zasjedanja IFAB-a, tijela koje je zaduženo za Pravila nogometne igre. Navedena organizacija je osnovana 1886. godine, a čine ga predstavnici FIFA te engleskog, škotskog, irskog i velškog nogometnog saveza.

Jedna od glavnih tema sastanka biti će izvještaj o globalnoj upotrebi VAR-a kao i moguće promjene u primjeni video tehnologije u nogometu.

Proteklih tjedana se u javnosti, a naročito u Engleskoj, vodi diskusija o milimetarskim zaleđima koji nakon intervencije VAR-a dovode do poništavanja zgoditaka, a što po nekima nije u skladu s uputama o primjeni VAR-a obzirom da je on namijenjen za ispravak jasnih i očitih sudačkih pogrešaka.

Glasan po pitanju zaleđa je bio i čelnik FIFA-inog odjela za nogometni razvoj Arsene Wenger koji je predložio promjenu pravila na način da napadač ne bi bio u zaleđu ako je bar bilo koji dio njegovog tijela s kojim je dopušteno postizanje gola u liniji ili iza obrambenog igrača.

Očekuje se da se IFAB, čiji sastav čini polovica predstavnika FIFA, izjasni po tom pitanju.

Osim toga jedna od ključnih točaka dnevnog reda, kada je video tehnologija u pitanju, je i rasprava kako publici pružiti što više informacija prilikom upotrebe VAR-a pa će se zbog toga razmatrati opcija da glavni sudac utakmice ima mogućnost izravne komunikacije s gledateljstvom, kao što je slučaj u NFL-u. U fokusu će biti i opiranje engleskih sudaca na upotrebu monitora prilikom provjere situacija koje su pod povećalom VAR-a.

Uz video tehnologiju teme zasjedanja će biti i postupak prilikom sumnje u potres mozga, fair play na terenu, ali i poboljšanje shvaćanja pravila nogometne igre od strane šire javnosti.

Komentiraj