IDENTIFICIRAN NAPADAČ Kirgistanac u Tursku stigao prije mjesec dana sa ženom i djecom, borio se u Siriji

EPA/STR

Osumnjičeni za novogodišnji masakr u istanbulskom noćnom klubu ‘Reina identificiran je kao navodni militant Islamske države iz Kirgistana. Turske su vlasti u potrazi za 28-godišnjim Iakhe Mashrapovim, kojeg sumnjiče da je u prvim satima 2017. godine u klubu ‘Reina’ ubio 39 i ranio 69 osoba, prenose svjetski mediji.

Turski su mediji objavili kako se Mashrapov borio u Siriji na strani Islamske države te je bio ‘posebno izabran’ kako bi izvršio pokolj u noćnom klubu u Istanbulu na proslavi Nove godine. Navodno je u Tursku stigao iz Kirgistana sa suprugom i dvoje djece 20. studenog. Navodi se i kako je neko vrijeme proveo u provinciji Konya, nakon čega je došao u Istanbul nekoliko dana prije terorističkog napada.

EPA/DOGAN NEWS AGENCY
EPA/DOGAN NEWS AGENCY

Policija je uhitila 14 osoba, među kojima je i supruga Mashrapova, nakon šro su navodno naišli na telefonski poziv koji je Kirgistanac uputio iz taksija na putu prema ‘Reini’. Abdulkadir Selvi, kolumnist Hurriyeta, tvrdi kako je napadač obučen u uličnoj borbi u Siriji te je koristio naučene tehnike u napadu na Istanbul.

Selvi je objavio kako je Mashrapov ‘posebno izabran’ za napad u Istanbulu zbog svog ‘učinka’ – samo 28 metaka promašilo je svoje mete. Prema nekim izvješćima, pobjegao je iz Turske nakon napada, a na Internetu je procurila fotografija njegove putovnice.

https://twitter.com/soraya_lennie/status/816215234667020288

Jučer je u medijima objavljena i videosnimka koju je snimio sam Mashrapov, na kojoj se nalazi na popularnom Taksim trgu. TRT World objavio je kako je njegova supruga izjavila da nikada nije primjetila njegove simpatije prema Islamskoj državi i njihovim ciljevima. Kazala je kako je Mashrapov u Istanbul stigao 20. studenog, te je dva dana kasnije otišao u Konyu kako bi pronašao posao. U Istanbul se vratio 29. prosinca.

https://twitter.com/soraya_lennie/status/816217709042077696

“Napadač je odlučan, vjeran, praktičan, hladnokrvan, stručan, točno zna kako postići rezultate. Vjerojatno se ranije našao u zonama sukoba. Nije uopće bilo znakova oklijavanja kada je ubijao nevine ljude. Bez sumnje je ubojica i vjerojatno je i prije ubijao”, rekao je antiteroristički stručnjak Abdullah Ağar, prenosi Mirror.

Komentiraj