HUP: Omogućene neoporezive potpore radnicima na pogođenim područjima

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) 30. je prosinca prošle godine od Vlade tražila privremeni prestanak obračuna i plaćanja poreza na dohodak i doprinosa za pomoć koju poslodavci žele isplatiti radnicima koji su pogođeni posljedicama potresa. HUP je u utorak izvijestio da je to odobreno u ponedjeljak, kad je Vlada proglasila katastrofu na području pogođenim potresom.

“Podsjećamo kako je člankom 4. stavkom 4. Pravilnika o porezu na dohodak , u relevantnom dijelu, propisano da se potpore zbog uništenja i oštećenja imovine zbog elementarnih nepogoda koje poslodavac isplaćuje radniku ne smatraju primitkom od kojeg se utvrđuje dohodak od nesamostalnog rada ako se radi o potpori zbog uništenja i oštećenja imovine zbog prirodne katastrofe koju je proglasila Vlada RH pod uvjetom da su omogućeni svim radnicima koji su pretrpjeli štetu.

Kako je Vlada RH jučer proglasila prirodnu katastrofu tako poslodavac može svim radnicima koji su pretrpjeli štetu isplatiti potpore zbog uništenja i oštećenja imovine zbog prirodne katastrofe, pod uvjetom da su omogućeni svim radnicima koji su pretrpjeli štetu, koje se ne smatraju dohotkom tj. nisu oporezive”, poručuju iz HUP-a.

Dodaju da bi poslodavci u svom evidencijama trebali osigurati podatke o radnicima kojima su isplatili potporu za štetu pretrpljenu od elementarne nepogode odnosno katastrofe kao i datum isplate i isplaćenom iznosu, budući da u trenutku isplate nisu raspoloživi podaci o konačnoj procjeni štete pod uvjetom da su potpore omogućene na transparentan način svim radnicima koji su štetu pretrpjeli. Iznos potpore ne može biti viši od procijenjene štete.

Komentiraj