RTS: ‘HRVATSKI ŠPIJUN’ Čolović se nagodio s Tužiteljstvom, dobio tri godine zatvora

Pixabay

Čedo Čolović, osumnjičen za špijunažu u korist Hrvatske, u ponedjeljak se nagodio sa Tužteljstvom za kaznu zatvora od tri godine, javlja RTS.

Čoloviću je određen pritvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, kao i zbog uznemiravanja javnosti. Za kazneno djelo špijunaže predviđena je kazna zatvora od 3 do 15 godina.

Podsjetimo, Više javno tužiteljstvo u petak je potvrdilo da uhićeni muškarac ima dvojno državljanstvo Srbije i Hrvatske te da je do 1990. godine živio i radio u Hrvatskoj, a potom mu je mjesto prebivališta bilo u Srbiji.

Prema tvrdnjama beogradskih medija, uhićeni Čedo Čolović 57-godišnji je umirovljeni časnik nekadašnje vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine, podrijetlom iz okolice Drniša, te je, navodno, uhićen pri pokušaju bijega u Hrvatsku.

Srbijanski su mediji objavili i da je uhićeni Čolović posljednjih mjeseci i godina, u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke o časnicima JNA protiv kojih Hrvatska već je, ili namjerava podignuti optužnicu zbog uločina počinjenih tijekom rata.

“Hrvatska dosad nije dobila nikakvu službenu obavijest iz Srbije o uhićenju hrvatskog državljana pod optužbom za špijuniranje”, rekao je ministar vanjskih poslova Miro Kovač u subotu, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Tihomir Orešković rekli su da nemaju saznanja da bi osoba uhićena u Srbiji bila povezana s nekom od hrvatskih službi.

Komentiraj