HRVATSKI OSKAROVAC: Dušan Vukotić, mrlja na hrvatskoj savjesti

Prije pola stoljeća Dušan Vukotić Vud, jedini hrvatski oskarovac, snimio je kratki igrano-crtani film ‘Mrlja na savjesti’ (1967.) u kojem neuništiva animirana mrlja proganja lik muškarca, personificirajući tamnu stranu ljudske prirode.

Dvadesetak godina nakon Vukotićeve smrti, unatoč činjenici da su u međuvremenu o njemu objavljene čak dvije opsežne monografije s prilozima utjecajnih domaćih i stranih kritičara i teoretičara, i nadalje postoje ‘bijele mrlje’ i ‘mrlje na savjesti’ o kojima pojedini njegovi kolege, stručnjaci i prijatelji još uvijek zaziru razgovarati.

Oduševljenje društva 1962. nakon Oscara za animirani film, koji je došao poslije Nobelove nagrade Ive Andrića, trajalo je do osamostaljenja Hrvatske 1991. Tada je ponos jedinim hrvatskim Oscarom ostao, ali ne i prema autoru Vukotiću. “Nacionalističke snage koje su preuzele upravljanje hrvatskom kinematografijom počele su stvarati historiju društva, pa i kinematografije – od nule”, rekao je njegov prijatelj i kolega Borivoj Dovniković Bordo.

Dušan Vukotić je umro 8. srpnja 1998. godine.

Komentiraj