Hrvatski nogometni suci i dalje bez ozbiljne prilike za dokazivanjem na kontinentalnoj razini

Sutra se utakmicom Češke i Italije u Celju otvara program 23. izdanja U21 Europskog prvenstva koje se održava u Sloveniji i Mađarskoj.

Hrvatska mlada reprezentacija, pod vodstvom izbornika Igora Bišćana, nastupat će u skupini D zajedno s Engleskom, Portugalom i Švicarskom. Osim reprezentativaca i delegacije koja ih prati na ovom će turniru od Hrvata biti prisutan i Alojzije Šupraha, koji je od strane UEFA-e određen za delegata. I to je to.

Hrvatska je i ovaj U21 EURO turnir bez predstavnika iz redova sudačke organizacije. Za one koji možda ne prate detaljnije nogometne suce na kontinentalnoj razini, Europsko prvenstvo mladih do 21 godine je turnir na koji UEFA uvijek šalje najbolje kontrolore sudaca, tako je i ovaj put. Riječ je o jednom od najvažnijih turnira za nogometne suce koji streme doseći kontinentalnu elitu, te je većina članova UEFA Elitne liste sudaca nakon odlično odrađenih U21 turnira (u pravilu) kroz razdoblje od tri do pet godina tamo i završila, što podrazumijeva i suđenje na top klupskim kontinentalnim turnirima i utakmicama.

Posljednji primjeri takvog profesionalnog puta su Izraelac Orel Grinfeld, Rumunj Istvan Kovacs i Bjelorus Aleksei Kulbakov. Svi oni su na prethodnom, 22. izdanju, U21 Eruopskog prvenstva (na kojem, naravno, također nije bilo hrvatskih sudaca) zadovoljili kontrolore i od tada napredovali do današnjeg statusa elitnih UEFA sudaca.

Fran Jović se pridružio Ivanu Bebeku u drugom razredu UEFA sudaca

 

O stanju u sudačkoj organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza teško je više nešto novo reći. Toliko toga je rečeno od strane apsolutno svih dionika domaćeg nogometa, dakle, i trenera, i igrača, i klupskih službenika, bivših sudaca, pa čak i od strane institucija ove države. Jedina činjenica koja ostaje nesporna za domaću sudačku organizaciju jest da na listama završavaju i napreduju podobni, a ne sposobni suci. To je nešto što i svi prvoligaški, drugoligaški i niželigaški suci vrlo, vrlo dobro znaju.

Hrvatska država i Hrvatski nogometni savez (institucija koja glumi da nije tijelo javne vlasti, a kojoj je država povjerila brigu o nogometu) nisu iskoristili priliku – koju im je posljedično omogućila presuda Željku Širiću u aferi ‘Pošteno suđenje’ – za raščišćivanje odnosa i stanja unutar tog vrlo bitnog segmenta nogometne organizacije.

Kad ga je nazvao da ga spasi od zatvora, Mamićev prijatelj Širić već je i sam trebao biti u zatvoru

 

Posljedica ovakvog ponašanja i inertnosti političkih krugova, kojima je (da se razumijemo) u interesu trenutno stanje u hrvatskom nogometu na svim razinama, je i činjenica da će aktualna (natjecateljski nikada izjednačenija) sezona elitnog domaćeg razreda biti okončana bez Komisije nogometnih sudaca! Aposlutno nitko od odgovornih u ovoj državi se ne ponaša kao da shvaća što to znači. Odnosno, ne trudi se niti glumiti da je to nešto što bi trebalo biti alarm za kaos koji vlada u hrvatskom nogometu i Hrvatskom nogometnom savezu.

U ne tako davnim vremenima u kojima je glasnogovornik Saveza Tomislav Pacak još bio voljan odgovarati na naše konkretnije i ‘škakljivije’ upite, povodom pravomoćnosti presude za aferu ‘Pošteno suđenje’ i zahtjeva da se Hrvatski nogometni savez službeno očituje o svojim sljedećim koracima, jer je iz presude bilo evidentno da su posredstvom ključnih ljudi Saveza nogometni suci primali novac za svoje izvedbe na travnjaku, dobili smo njegov iskreni i ishitreni odgovor u kojem je naveo da se “trebamo zapitati zašto institucije ove države nisu nastavile s čišćenjem organizacije”. Nakon toga, naravno, uslijedio je i brzi ‘demantij’ samog sebe, pa smo tako dobili i licemjeran ‘službeni’ odgovor u kojem je navedeno da će Savez poduzeti sve mjere da utvrdi i uredi stanje u sudačkoj organizaciji. Do sada smo već shvatili i prihvatili, kada Savez nešto službeno obeća, to možete objestiti mačku o rep.

Savez šuti o Damiru Vrbanoviću, osuđenom kriminalcu i direktoru Hrvatskog nogometnog saveza

Posljednja nasilna ‘reforma’ sudačke organizacije za posljedicu je, osim činjenice da završnica nikada izjednačenije sezone Prve HNL protiče bez formalno glavnih i odgovornih za suce, imala i to da će u novoj sezoni uloga čelnog čovjeka Komisije nogometnih sudaca pripasti Brunu Mariću. Taj potez, s obzirom na kaos koji u domaćem nogometu trenutno ključa, također je imao svoju posljedicu – dramatičnu ostavku na buduću funkciju od strane aktivnog suca Damira Batinića.

Damir Batinić: “Bruno Marić mi je nudio pomoć pri lobiranju kod Zdravka Mamića”

S već opjevanim sklopom da ‘nema nikih problema’ medijski zaštitnici sportskog dijela sistema – Sportske novosti, nedavno su nas počastili i PR intervjuom novog budućeg čelnika sudačke organizacije. On je, između ostalog, izjavio i sljedeće: “Jedna od odrednica mojeg programa (op.a za koji Damir Batinić tvrdi da nije ni postojao) je svakako aktivnost na lobiranju za naše suce. Fran Jović bi na jednoj od sljedećih velikih smotri mogao zasjati kao sudačka zvijezda iz Hrvatske. Realno na Europskom prvenstvu 2024. godine“.

Fran Jović je, za one koji ne prate, trenutno na Elitnoj listi sudaca Hrvatskog nogometnog saveza. FIFA sudac je od 2014. godine i od ove se sezone 36-godišnjak iz Zagreba pridružio Ivanu Bebeku iz Rijeke na listi Prve kategorije UEFA sudaca. Shodno tome ove je sezone dobio nešto više ozbiljnijih kontinentalnih utakmica, pa je tako sudio tri utakmice skupina Europske lige. To podrazumijeva da će vrlo vjerojatno u narednom periodu biti tesitran i na još većoj razini, baš kao i kolega mu Bebek, koji tu priliku, blago rečeno, nije kvalitetno iskoristio.

Jović je osim spomenute ovosezonske tri utakmice grupne faze Europske lige, ukupno u kontinentalnim klupskim natjecanjima do sada pravdu dijelio na devet utakmica kvalifikacija za Europsku ligu (od čega pet u prvom kolu, dvije u drugom i dvije u trećem), dok je u Ligi prvaka priliku dobio jednom, u drugom kolu kvalifikacija sezone 2017/2018.

Na reprezentativnoj razini Jovićev CV je još siromašniji. U sezoni 2018/2019 sudio je kvalifikacije za seniorski EURO turnir (Andora-Francuska, Norveška-Farski otoci), dok je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo pravdu dijelio samo Gibraltaru i Estoniji u njihovom okršaju iz natjecateljske sezone 2016/2017. U UEFA Ligi nacija sudio je dvije utakmice u Ligi C, pripali su mu okršaji Azerbajdžana i Cipra, te Moldavije i Grčke.

Na temelju svega navedenog, te činjenice da UEFA nije odlučila ni za ovaj prošireni U21 turnir delegirati hrvatskog suca, teško je očekivati neki tako dramatičan rast Jovića i kolega na listama kontinentalne organizacije. Pogotovo nerealno zvuči izjava Bruna Marića o “realnom EURO 2024 turniru” za Jovića, jer na takvim UEFA turnirima nerijetko ne završi ni dobar dio članova Elitne liste kontinentalnih sudaca, gdje, kako smo već objasnili, hrvatskih predstavnika trenutno nema, a s obzirom na to da propuštaju i U21 Europsko prvenstvo, ih u dogledno vrijeme neće ni biti.

No, dobro, tko smo to mi i javnost da sumnjamo u rad i obećanja podobnih ‘stručnjaka’ sudačke organizacije Hrvatskog nogometnog saveza…


Glavni suci na UEFA U21 EURO turniru u Mađarskoj i Sloveniji: Ricardo de Burgos Bengoetxea (Španjolska), Barzosz Frankowski (Poljska), Dennis Highler (Nizozemska), Giorgi Kruasvhili (Gruzija), Francois Letexier (Francuska), Maurizio Mariani (Italija), Halil Umut Meler (Turska), Glenn Nyberg (Švedska), Harm Osmers (Njemačka), Irfan Peljto (Bosna i Hercegovina), Sandro Scharer (Švicarska), Lawrence Visser (Belgija).

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]