Savez šuti o Damiru Vrbanoviću, osuđenom kriminalcu i direktoru Hrvatskog nogometnog saveza

Povodom pravomoćne presude u prvom postupku ‘Afere Godot’, kojom su potvrđene (dijelom izmijenjene) zatvorske kazne za Zdravka i Zorana Mamića, Milana Pernara i Damira Vrbanovića, poslali smo upit Hrvatskom nogometnom savezu s kojim je Vrbanović još uvijek ugovorno vezan.

Savez je nakon prvostupanjske presude, kojom je Vrbanović u lipnju 2018. godine nepravomoćno osuđen na jednaku zatvorsku kaznu, izdao kratko priopćenje u kojem je navedeno da ova institucija “neće komentirati nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Osijeku”, te da će “ovaj pravosudni slučaj službeno komentirati po pravomoćnosti presude”.

Zoran Mamić izgubio poziciju u Hrvatskom nogometnom savezu

Javnost vjerojatno nije nužno podsjećati da od početka istrage i pritvaranja osuđenih (2015. godina), pa preko nepravomoćne (2018. godina) i sve do danas pravomoćne presude, Savez nije smatrao shodnim povesti se primjerima etičke odgovornosti i (neovisno o presumciji nevinosti) ograditi od osobe koja je pravosudno procesuirana. Institucije diljem svijeta, iz različitih sfera djelatnosti, ‘pribjegavaju’ etičkim načelima i kodesku kao temeljima postupanja u ovakvim slučajevima, ako ništa zbog činjenice da takva negativna slika utječe na potencijalne i trenutne suradnje sa sponzorima i ostalim vanjskim dionicima. Hrvatski nogometni savez – zahvaljujući dubokoj premreženosti s politikom, aktualnim i bivšim političkim kadrovima – s tim nikada nije ni imao realan problem, pa prosječni hrvatski građanin nije ni očekivao drugačiji odnos prema Damiru Vrbanoviću od strane institucije kojoj je država u ime građana povjerila brigu o nogometu. On je, očekivano, nastavio ‘paradirati’ s raznim delegacijama Saveza

Pravorijek Vrhovnog suda: Kazna Zdravku Mamiću pravomoćna, bratu Zoranu skraćena za tri mjeseca

Podsjetimo, Damir Vrbanović je kao četvrtooptuženi zbog dokazanog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju osuđen na kaznu zatvora od tri godine, u što mu je uračunato i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 3. do 15. srpnja 2015. godine.

Vrbanović je u ovom predmetu pred sudom bio optužen (u konačnici i osuđen) zbog postupaka počinjenih na funkciji direktora Dinama, u koji je ‘u službu’ formalno stigao 2009. godine i to iz Hrvatskog nogometnog saveza, gdje je do tada obavljao funkciju voditelja pravnog odjela Saveza.

Iako su medijima većinom braća Mamić najzanimlijivi ‘materijal’, činjenica je da je Damir Vrbanović jedan od stupova sistema koji je ustrojen u hrvatskom nogometu. Osim gore spomenutih funkcija, diplomirani pravnik predsjedao je i nekadašnjom udrugom prvoligaša, u razdoblju od 2003. do 2007. godine bio i dopredsjednik Saveza, u čije se okrilje formalno po posljednji put vraća u srpnju 2012. godine kada postaje izvršni direktor.

Na toj funkciji zadržao se cijelo ovo vremensko razdoblje, a tek po isteku mandata u ožujku 2019. godine, dolaskom novog HDZ-ovog kadra – Marijana Kustića, formalno gubi titulu izvršnog direktora i postaje ‘samo’ direktor, ali i dalje osoba s pravom zastupanja i potpisivanja dokumenata u ime Saveza.

Na naš upit da nam, shodno navodima iz 2018. godine i najavljenom komentiranju ‘slučaja Vrbanović’ po pravomoćnosti presude, dostave službeni komentar Saveza o cijelom slučaju i obavijeste javnost o trenutnom pravnom statusu njegovog odnosa sa Savezom, (od inače ažurnog glasnogovornika) nismo dobili odgovor.

Ono što je sigurno jest da za Vrbanovića, kao i za Zorana Mamića u Dinamu (i u Savezu), povodom pravomoćne presude vrijedi isti članak Zakona o sportu (čl. 13), prema kojem pravna osoba s kojom je u radnom odnosu, isti mora raskinuti u roku od osam dana od saznanja za pravomoćnu presudu.

Zoran Mamić: “Podnosim ostavku na mjesto glavnog trenera i sportskog direktora GNK Dinamo”

Iako bi, vjerujemo, ipak, veći dio građana Hrvatske volio da smo kao društvo dosegli neki civilizacijski minimum u kojem će se Savez barem po okončanju postupka oglasiti o cijelom slučaju, obavijestiti javnost o dosadašnjem i budućem statusu svog pravomoćno osuđenog direktora, oni kojima je država povjerila nogomet očito smatraju da nismo ni toga vrijedni.

Posljednji je ovo u nizu detalja koji samo zorno pokazuje i dokazuje da se u Hrvatskom nogometnom savezu – instituciji isprepletenoj interesima većine ‘klupaša’ u aferama ‘Pošteno suđenje’, ‘Godot’ i ‘SMS’ – zapravo nikada ništa suštinski nije promijenilo.

Presuda za ‘aferu SMS’: Varga nepravomoćno osuđen na 3 godine i šest mjeseci, Curić na dvije godine zatvora

Kad ga je nazvao da ga spasi od zatvora, Mamićev prijatelj Širić već je i sam trebao biti u zatvoru

 

Komentiraj