Hrvatski kanaderi i ove godine štite Europu od požara

Protupožarne snage Hrvatske vojske (HV) drugu godinu zaredom sudjeluju u Europskom mehanizmu civilne zaštite (RescEU), ustrojenom za pomoć članicama EU za gašenje požara, izvijestilo je danas Ministarstvo obrane (MORH).

“Hrvatske zračne protupožarne snage su u razdoblju od 15. lipnja do 31. listopada deklarirale spremnost sudjelovanja kroz dva modela. U prvom modelu određeno je sudjelovanje dva Canadaira s polijetanjem iz hrvatskih zračnih luka od Pule do Dubrovnika u susjedne zemlje – Italiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju na način da se krajem dana avioni vraćaju u hrvatske baze. Drugi model podrazumijeva višednevni angažman jednog Canadaira u udaljenije zemlje poput Španjolske, Francuske i Izraela, gdje avioni ostaju nekoliko dana. Razrađen je i treći model u kojem se zračne snage upućuju u neku od zemalja gdje se procijeni visok stupanj mogućnosti izbijanja požara, pri čemu se snage nalaze u pripravnosti za moguća djelovanja”, objasnili su iz MORH-a.

Riječ je o zračnim protupožarnim snagama s avionima Canadair CL-415 iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku kod Zadra, izvijestili su iz MORH-a.

RescEu je projekt kojim EU “uspostavlja dodatne kapacitete u cilju jačanja postojećih snaga za odgovor na nesreće i katastrofe, a koji bi se koristili nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć”.

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile pukovnik Tomislav Vacenovski istaknuo je kako je eskadrila i ove godine spremna za obranu Hrvatske od požara, ali i za pomoć drugim zemljama kroz europski mehanizam.

„Zajedno s ostalim sastavnicama domovinske sigurnosti gradili smo i jačali sustav obrane Hrvatske od požara, a također izgrađivali i sposobnost pružanja pomoći drugim zemljama. Tako smo do sada imali 19 međunarodnih misija u sedam država, čime potvrđujemo naše visoke potencijale i spremnost brzog angažiranja snaga ne samo u Hrvatskoj nego i u zemljama koje zatraže pomoć“, poručio je pukovnik Vacenovski, stoji u objavi MORH-a.

Komentiraj