hina

Hrvatski filmovi na bečkom LET’S CEE festivalu

Festival srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma LET’S CEE, koji se održava od 13. do 22. travnja u Beču, ove godine donosi čak trinaest hrvatskih većinskih i manjinskih koprodukcija.

Za dugometražnu konkurenciju odabrane su manjinske koprodukcije “Ivan” redatelja Janeza Burgera i “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića, dok su u natjecateljski program dugometražnih dokumentaraca uvršteni većinski hrvatski film “Moj život bez zraka” Bojane Burnać i manjinska koprodukcija “U slučaju rata” češkog redatelja Jana Geberta.

Igrani film “Dede” gruzijske redateljice Mariam Khatchvani prikazuje se u natjecateljskoj kategoriji ‘debitantskih filmova koji obećavaju’. Film “U plavetnilo” Antonete Alamat Kusijanović za nagrade će se natjecati u programu kratkometražnih igranih filmova.

Popratni program “Otkrića” prikazuje dugometražneh igrane filmove – “Sve najbolje” Snježane Tribuson i “Comic Sans” Nevija Marasovića.

Festival donosi i filmove “Trešnje” Dubravke Turić, “Marija” Juraja Primorca, “Medo Trapavko” Tomislava Gregla, “Uzbuna na Zelenom Vrhu” Čejen Černić i “Ustrajnost” Mihe Knifica.

O hrvatskom filmu biti će riječi i na masterclass predavanju hrvatskog glumca Leona Lučeva, koji će predstaviti filmove “Muškarci ne plaču”, “Ivan” i “Rudar” u kojima glumi.

LET’S CEE Festival jednom godišnje u Beču okuplja odabrane filmske produkcije iz središnje i istočne Europe uključivši Tursku i regiju Kavkaza. Na festival obično dolazi više od 150 gostiju, redatelja, scenarista, producenata, glumaca i drugih filmskih stručnjaka, pa svaku projekciju prate i razgovori s filmašima.

Domaće produkcije i koprodukcije koje sudjeluju na ovogodišnjem, šestom izdanju Festivala podupro je Hrvatski audiovizualni centar.

Komentiraj