Hrvatski filmaši stigli u Cannes zbog suradnje na turskom i švedskom filmu

Autor:

Dean Sinovčić

U ponedjeljak je na festivalu u Cannesu održana premijera turskog filma „Dani suše“ (Balkaya) renomiranog redatelja Emina Alpera u čijoj je korpodukciji sudjelovala i zagrebačka producentska kompanija „4Film“ Anite Juke. Alper je i te kako poznato filmsko ime, njegov prethodni film „Priča o tri sestre“ pobijedio je 2019. na festivalu u Sarajevu te je konkurirao za Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu dok je njegov film „Frenzy“ iz 2015. konkurirao za Zlatnog lava na festivalu u Veneciji. Tim povodom u Cannes je stigla značajna grupa hrvatskih filmaša, ne samo u zbog filma „Dani suše“ već i zbog ukrajinskog filma „Vizija leptira“ koji će imati premijeru u srijedu i čiji je koproducent također kompanija „4Film“. Tako su premijeri filma „Dani suše“ prisustvovali montažer filma “Vizija leptira” Ivor Ivezić, snimatelj filma “Dani suše” Goran Mećava, producentice filmova Anita Juka i Laura Sinovčić te glumac iz filma “Vizija leptira” Edvin Liverić. Film je prikazan u sekciji „Izvjestan pogled“ (Un Certain Regard), drugoj najvažnijoj sekciji festivala u Cannesu.

Virginia Efira

Nisu oni jedini Hrvati u Cannesu, tu je i Zlatko Burić kojeg smo gledali u seriji „Šutnja“ a koji odavno živi i radi u Danskoj. On je došao u Cannes zbog uloge u švedskom filmu „Triangle of Sadness“ redatelja Rubena Östlunda koji se natječe za Zlatnu palmu. Östlundov film „Kvadrat“ prije pet godina pobijedio je na festivalu u Cannesu, novi film je dočekan s velikim zanimanjem, a čekanje se isplatilo. Östlund je majstor satire, ovog puta se ta satira odnosi na super-bogataše, na modni svijet i na influensere te na pitanja jednakosti i nejednakosti. Najpoznatije glumačko ime filma je Woody Harrelson koji glumi marksistu  a u scenama u kojima se pojavljuje s Burićem, koji glumi bogatog Rusa, vidimo koliko je Burić briljantan glumac. Film je zasigurno jedan od kandidata za nagrade.

epa09963560 Zlatko Buric, Dolly De Leon, Ruben Oestlund, Charlbi Dean Kriek, Harris Dickinson, Woody Harrelson and Erik Hemmendorff arrive for the screening of ‘Triangle of Sadness’ during the 75th annual Cannes Film Festival, in Cannes, France, 21 May 2022. The movie is presented in the Official Competition of the festival which runs from 17 to 28 May. EPA/CLEMENS BILAN

U nedjelju smo na crvenom tepihu festivala u Cannesu doživjeli još jedan protest i to na premijeri filma „Holy Spider“. Grupa žena odjevena u crno nosila je veliki natpis, bacala dimne bombe te dizala šake u zrak. Na natpisu je bila duga lista imena žena a kako se moglo saznati, radi se o imenima žena koje su muškarci ubili u Francuskoj, a sve kao rezultat obiteljskog nasilja. Odgovornost za ovaj protest na crvenom tepihu preuzela je grupa koja stoji iza dokumentarnog filma „Riposte Féministe“ koji govori o tim ubojstvima. Zanimljivo, osiguranje nije ni na koji način omelo ovaj protest. Protest je organiziran u povodu premijere filma „Holy Spider“ koji govori o ženi u Iranu koja traži i prati muškarca koji ubija prostititke.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.