Hrvatska uvodi euro najranije 2023. godine, pogledajte po kojem tečaju

Premijer Andrej Plenković  zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem, kao i guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem.u Banskim dvorima održao je konferenciju za medije oko ulaska Hrvatske u Europski tečajni mehanizam.

Euro je sve bliži

”Danas je dan kada su ministri financija država članica Euro grupe i Danska, te predsjednica Europske središnje banke donijeli odluku da se Hrvatsku uključi u Europski tečajni mehanizam II.  Kao što smo kazali kod usvajanja naše strategije za uvođenje Eura, a to je bilo u svibnju 2018., Vlada je zajedno sa Hrvatskom narodnom bankom predano radila na ispunjavanju ovih kriterija. Jedna od dvije dublje integracije koja nam je kao najmlađoj članici EU preostala je da uz Schengen je i ovaj korak koji kolokvijalno možemo nazvati predvorjem euro zone”, rekao je premijer Plenković.

Zajedno s Hrvatskom primljena je i Bugarska koja je za isti mehanizam aplicirala godinu dana ranije nego Hrvatska. U želji za pristupom eurozoni, Vlada je izradila akcijski plan koje, kako navodi Plenković ”točno i precizno u dan ispunili u cijelosti.”

Podrška Europske komisije

”Naše članstvo u Eurozoni podržava Europska komisija. Kada je riječ o europeizijanosti Hrvatske mi smo po broju stanovnika najmanja članica Europske unije koja još uvijek nije u Eurozoni. Po nekim parametrima smo vezani za euro, jer štednja stanovništva u eurima nikad nije pala ispod 60 posto. Kada je riječ o kreditima, 47 posto kredita je u kunama s kreditnom klauzulom u eurima. Kad je riječ o turizmu, noćenja gostiju iz EU područja čine 61 posto inozemnih gostiju”, izjavio je Plenković.

Uvođenje Eura po tečaju 7, 53

Hrvatska je već krajem pri kraju pregovora odlučila da će pristupiti Eurozoni kada ispuni kriterije. Postoji bitan detalj, a to je da je utvrđen središnji paritet između kune i eura i on će biti 7, 53450.

”Da bismo nakon ulaska u ERM2 ušli u euro područje, moramo nastaviti ispunjavati kriterije nominalne kongercenije. Morat ćemo paziti na stabilnost cijena, na stabilnost tečaja, državnim financijama i nastaviti smanjivati javni dug”, objašnjava premijer.

 

Komentiraj