FOTO: Hrvatska tvrtka u Zaprešiću otvorila pogon vrijedan 38 milijuna kuna

Jurica Galoic/PIXSELL

Novi proizvodni pogon hrvatskog proizvođača svježe tjestenine, tvrtke Naše klasje, nedavno je službeno otvoren u mjestu Kupljenovu pored Zaprešića.

Modernizirani pogon otvorili su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, Davor Božinović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Luka Burilović, gradonačelnik grada Zaprešića, Željko Turk te vlasnik i direktor tvrtke Zoran Šimunić.

Zahvaljujući rastu i izvoznoj orijentaciji te kombinaciji podrške lokalne zajednice i Europskih fondova tvrtka je stvorila preduvjete za investicijski iskorak. Ukupna investicija u novi proizvodni pogon te izgradnju i opremanje, iznosi više od 38 milijuna kuna, a ostvareno je pravo na sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od oko 15 milijuna.

Vlasnik i direktor Šimunić je u govoru na otvorenju naglasio je važnost razvojne strategije tvrtke Naše klasje koja se temelji na pet važnih smjernica — suradnji znanstvenika i poduzetnika, suradnji malih poduzetnika i tržišnih lidera, izvozu, informatizaciji te poštovanju prema zaposlenicima.

“Ključ uspjeha u poduzetništvu počiva na znanju, jer bez specifičnih znanja koja se mogu tržišno vrednovati nema smisla ulaziti u poduzetništvo. Pored vlastitog znanja, znanje se može steći i suradnjom s onima koji ga imaju stoga je suradnja znanstvenika i poduzetnika od iznimne važnosti. Tvrtka Naše klasje uspješno surađuje s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu s kojim smo ostvarili značajan komercijalni i tehnološko-inovativni iskorak. Posebno bih istaknuo važnost suradnje malih poduzetnika i velikih kompanija. U prvih šest godina proizvodnje svježe tjestenine ostvarili smo uspješnu suradnju s Dukatom koji se bavio prodajom, logistikom i promocijom, a Naše klasje se moglo fokusirati na razvoj i proizvodnju inovativnih proizvoda. Treća smjernica na kojoj se temelji poslovna filozofija naše tvrtke je izvoz. Trenutno se izvozi 35% proizvodnje. Tvrtka Naše klasje izvozi na 10 tržišta od Grčke do Njemačke, a radostan sam da smo nedavno potpisali i ugovor za izlazak na švedsko tržište. Kao bitan faktor istaknuo bih i informatizaciju, jer ona nema alternative, a ove godine uloženo je 1.20 milijuna kuna u novi softwear kako bi još bolje upravljali potencijalima nove tvornice. I na kraju, uspjeh ne stvaraju poduzeća, njega stvaraju ljudi pa ovom prilikom zahvaljujem svim bivšim i sadašnjim zaposlenicima koji su svojim trudom, radom, vještinama i znanjima pridonijeli uspješnosti tvrtke“, rekao Šimunić.

Za odabir lokacije izgradnje tvornice od iznimne važnosti je bila podrška grada Zaprešića i gradonačelnika Željka Turka, koji su stvorili osnovne preduvjete za realizaciju investicije. Novi pogon omogućit će tvrtki da i dalje ulaže u inovacije, kako u nove tehnologije tako i u nove inovativne proizvode.

“Prehrambena industrija ostvaruje najveći udio u ukupnoj zaposlenosti i BDP-u. Udio poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ukupnom je robnom izvozu u 2018. godini iznosio 14 posto. Proizvodnja tjestenine u Hrvatskoj već je prije dvadesetak godina suočena s povećanom konkurencijom zbog liberalizacije tržišta. Neki su poduzetnici tu otvorenost tržišta prepoznali kao priliku te ulaganjem u nove kapacitete pokazali kako povećati proizvodnju i izvoz unatoč konstantnom uvoznom pritisku. Jedan je od tih poduzetnika i naš domaćin, gospodin Šimunić. Danas je tvrtka Naše klasje najveći proizvođač svježe tjestenine u Hrvatskoj. Velik se dio njihovih proizvoda izvozi, i to na najzahtjevnija europska tržišta“, istaknuo je Burilović.

Zoran Šimunić prima istaknute uzvanike
Svi su sa zanimanjem slušali govore
Zoran Šimunić. vlasnik i direktor tvrtke Naše klasje
Suvremeni proizvodni pogon

Komentiraj