Hongkongška policija uhitila 29 prosvjednika nakon sukoba

Hongkongška policija uhitila je 29 prosvjednika kasno u subotu nakon što je prosvjed eskalirao i postao nasilan, u 12 tjednu protuvladinih demonstracija.

Prosvjednici su uhićeni nakon što su napravili barikade blizu policijske postaje u industrijskoj četvrti istočnog Kowloona.

Prosvjednici su bacali kamenje, boce s vodom i molotovljeve koktele, navodi hongkongška policija.

Sukobi su se nastavili nakon što su se prosvjednici povukli u stambenu četvrt, a policija je poslala više od 100 policajaca da raščiste okolno područje.

Manji sukobi nastavili su se u Kowloonu sve do ponoći.

Prosvjedi u subotu bili su čista suprotnost onima održanima prošlog vikenda, kada je 1,7 milijuna ljudi mirno prosvjedovalo protiv vlasti.

To je također bio prvi vikend, nakon niza tjedana, u kojem policija nije ispalila suzavac.

Masovni prosvjedi protiv zakonskog prijedloga o izručenju osumnjičenih u kontinentalnu Kinu počeli su 9. lipnja.

Hongongška premijerka Carrie Lam rekla je ranije ovoga tjedna da je otvorena za kreiranje “platforme za dijalog” s prosvjednicima, ali nije pružila pojedinosti kako će izvesti taj plan.

Lam je u subotu na Facebooku napisala da se susrela sa “skupinom ljudi” kako bi razgovarali o tome kako pokrenuti dijalog.

South China Morning Post prenio je da su na sastanku bili političari i 19 poslovnih čelnika.

Očekuje se da će se prosvjedi nastaviti u nedjelju, a prosvjednička ruta ići će kroz Kowloon, što je policija u zadnji tren odobrila.

Komentiraj