HOK traži poboljšanje uvjeta poslovanja u obrtništvu

 

Hrvatska obrtnička komora (HOK) uputila je Vladi zahtjeve za poboljšanje uvjeta poslovanja u obrtništvu među kojima su smanjenje poreznih pritisaka, uspostava fleksibilnijeg zakonodavstva za privremene i povremene poslove te smanjenje broja propisa koji opterećuju obrtnike, priopćili su u četvrtak iz HOK-a.

Traže također i da se ovršnim zakonom izjednače prava obrtnika s pravima ostalih građana koji dohodak ostvaruju temeljem radnog odnosa, zatim izjednačavanje prava obrtnika i radnika koji proizlaze iz mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja te olakšanje poslovanja propisivanjem nižih novčanih kazni i jednostavnijim zakonima.

Među zahtjevima HOK-a su i poticanje obiteljskog poduzetništva i lakši prijenos poslovanja na novu generaciju, promoviranje strukovnih zanimanja i obrtništva, osnivanje Garancijskog fonda za posebne okolnosti, osiguranje sredstava za poseban fond za krizne situacije te proglašenje moratorija kredita i leasinga.

Osiguranje preduvjeta i potpora za digitalizaciju poslovanja, poticanje korištenja EU fondova te suzbijanje sive ekonomije i sankcioniranje obavljanja neregistriranih djelatnosti, također su na popisu zahtjeva koje je HOK uputio Vladi.

Obrtništvo i malo i srednje poduzetništvo temelj je gospodarstva svake zemlje, istaknuli su iz HOK-a dodajući kako dolazak nove Vlade za hrvatske obrtnike znači priliku da im se omoguće jednostavniji i povoljniji uvjeti poslovanja, a u kriznim situacijama – opstanak.

Stoga je HOK Vladi i nadležnim resorima uputio zahtjeve koji se tiču strateških i ključnih problema u području poslovanja obrtnika s prijedlozima njihova rješavanja, navodi se u priopćenju.

Komentiraj