Hoće li doći do suradnje talijanske premijerke i AfD-a? Evo što je Meloni odgovorila

Autor:

epa11056686 Italian Prime Minister Giorgia Meloni attends the traditional end-of-year press conference in Rome, Italy, 04 January 2024. Meloni's end-of-year press conference was initially scheduled before Christmas, but for health reasons was postponed to 04 January.  EPA/RICCARDO ANTIMIANI

EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare koju je održala talijanska premijerka Giorgia Meloni, predstavnici medija pitali su je hoće li početi suradnju s Alternativom za Njemačku. Unatoč svim očekivanjima, njezin odgovor bio je negativan.

I ne samo to, talijanska premijerka odbacila je svaki oblik suradnje s AfD-om na izgradnji nekog oblika paneuropskog saveza krajnje desnice.

“Između nas i AfD-a postoje nepremostive razlike“, naglasila je Meloni, prenosi Deutsche Welle, koji dodaje i da je Meloni od samog početka bila jedna od najžešćih kritičarki ruske agresije na Ukrajinu, dok je rusofilni AfD do danas vrlo oprezan kad je u pitanju kritika Moskve.

To očito proizlazi i iz političke orijentacije mnogih AfD-ovih birača koji se uglavnom nalaze na području bivšeg DDR-a gdje mnogi građani, po principu Stockholmskog sindroma, još gaje nostalgične osjećaja vezane uz vrijeme sovjetske okupacije, zaključuje analitičar tog njemačkog medija.

Nedavno su Njemačka i Italija predstavile akcijski plan za produbljivanje odnosa dviju država, što je i potvrđeno je nakon sastanka njemačkog kancelara Olafa Scholza i talijanske premijerke Giorgie Meloni u Berlinu.

“Akcijski plan neće samo dovesti do novih projekata u sklopu aktualne suradnje nego će stvoriti nove formate za produbljivanje sadašnjih odnosa”, rekao je Scholz nakon njemačko-talijanskih konzultacija na razini vlade.

OZNAKE: giorgia meloni

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.