HNK Ivana pl. Zajca: Premijera predstave o braći Jankovits, tvorcima automobila Alfa Romeo

Dražen Šokčević

Premijera predstave ‘Alfa Romeo Jankovits’ ansambla Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u režiji Tommasa Tuzzolija na programu riječkog kazališta je u subotu, 27. ožujka, u 19.30 sati.

Povijesna je to rekonstrukciji jednog od najnevjerojatnijih i vremenom zaboravljenih događaja. Riječani, braća Jankovits, tridesetih su godina prošlog stoljeća u Rijeci konstruirali automobil, koji je u to vrijeme bio revolucionaran, po mnogočemu ispred svog vremena. Riječ je o automobilu Alfa Romeo 6C 2300 Aerodinamica Spider, odnosno, kako je danas poznat u svijetu – Alfa Jankovits ili Alfa Aerospider.

“Čim sam dobio na čitanje prvu skicu teksta Laure Marchig odmah me obuzela snaga ove nevjerojatne istinite priče o braći Jankovits. S jedne strane, osjeti se žar, vitalnost i entuzijazam grada, a s druge tragične posljedice Drugog svjetskog rata. Priča je nevjerojatna ako pomislimo da dva brata, pokrenuta strašću, uspijevaju sami u četiri godine, od 1935. do 1939., stvoriti primjer jedinstvenog automobila, iznimno važnog za napredak aerodinamike”, rekao je redatelj Tommaso Tuzzoli.

Braća Oscar i Eugenio Jankovits u svojoj su garaži Autoimessa Lampo, na mjestu današnje riječke garaže Zagrad, konstruirali pravo remek djelo aerodinamike fascinantnog futurističkog dizajna, svoj superbolid predodređen da uđe u povijest svjetskog automobilizma. Priča o strasti i tehnološkim inovacijama te istraživanju i stvaranju na polju mehanike i dizajna ponovo dokazuje kako je Rijeka grad ideja i velikog povijesnog značaja.

“Za probuđena sjećanja na ove događaje zaslužna su Eugeniova djeca. Zaslužna je kći Marisa koja je u svoj dnevnik zapisala sve čega se sjećala i Enrico, koji je sa samo šest mjeseci otišao iz Rijeke, a koji je prepisao bilješke i pružio druge informacije o događajima. Zahvaljujući njihovom izravnom ili neizravnom svjedočenju te radu Laure Marchig uspjeli smo ovu priču donijeti na vidjelo”, otkrio je Tuzzoli.

Predstava je nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Golden Show srl Impresa Sociale, Teatro Rossetti Stabile del Friuli Venezia Giulia i Associazione Culturale Tinaos. Uloge tumače Bruno Nacinovich, Mirko Soldano, Andrea Tich, Ivna Bruck i Serena Ferraiuolo. Scenografiju potpisuje Marta Crnobrnja, kostime Morana Petrović, a koreografiju Mila Čuljak i Kristina Paunovski. Predstava se izvodi na talijanskom uz titlove na hrvatskom jeziku.

Ističe se kako će se u suradnji s Alfa Romeo Klubom Hrvatska, na dan premijere, od 18.30 sati ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca moći vidjeti desetak modela automobila Alfa Romeo. Od starinskih automobila iz 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, sve do najnovijih modela.

Serena Ferraiulo i Mirko Soldano (FOTO: Dražen Šokčević)

Komentiraj