Hit Toma Jonesa „Delilah“ više se neće izvoditi jer trivijalizira ubojstvo žene

Zborovi koji su do sada prije početka ragbi utakmica i tijekom poluvremena pjevali hit Toma Jonesa ‘Delilah’ više neće izvoditi tu pjesmu širom Walesa jer je i službeno izbrisana s popisa pjesama Ragbi saveza Walesa (Welsh Rugby Union). Iako je glasnogovornik stadiona Principality rekao za Sky News da je pjesma uklonjena s popisa za izvođenje tijekom poluvremena tijekom međunarodnih utakmica 2015., sada su potvrdili da se više sigurno neće pojavljivati. Međutim, nema još uvijek zabrane za posjetitelje utakmica koji žele pjevati tu pjesmu.

Pjesma ‘Delilah’ postala je sporna nakon što se digla buka oko doista kontroverznih stihova te pjesme koja govori o tome kako je djevojka Delilah izbodena nožem nakon što je njezin ljubomorni suprug otkrio da ona flertuje s drugim muškarcem, a koji kasnije moli za oprost nad njezinim mrtvim tijelom.

Glasnogovornik stadiona Principality rekao je: “WRU osuđuje obiteljsko nasilje bilo koje vrste. Prethodno smo tražili savjet od stručnjaka vezano uz pitanje cenzuriranja pjesme i uz dužno poštovanje svjesni smo da je to problematično i uznemirujuće za neke obožavatelje zbog same teme pjesme.”

Velšanin Tom Jones komentirao je također kontroverze vezane uz tekst pjesme, te izjavio za Sky News da su ljudi pjesmu shvatili previše doslovno, odbacivši tvrdnje da se trivijalizira nasilje nad ženama.

Dafydd Iwan, čija se velška himna ‘Yma O Hyd’ sada pjeva po stadionima, rekao je tim povodom: “Pjesma o ubojstvu nastoji trivijalizirati ideju ubojstva žene. Šteta je što su ove riječi sada uzdignute do statusa sekundarne nacionalne himne.” Svejedno, protivi se zabrani izvođenja te pjesme: “Zabrana pjesama nije nešto što bih ikada zagovarao – čak i da je moguće.”

 

Komentiraj