Hidracija voćem i povrćem ljeti je iznimno važna

Dejan Rakita/PIXSELL

Mnoge ljetne namirnice u svježem obliku obiluju tekućinom pa se osim adekvatnog unosa tekućine preporučuje konzumacija sezonskog voća i povrća, piše portal vitamini.hr.

Voda je od izuzetne važnosti za naš organizam, hidracija i čišćenje od različitih štetnih tvari su nužni, a tijekom dana je u organizam potrebno unijeti oko 1,5 do 2 litre tekućine. Mineralnu vodu, nezaslađene čajeve te svježe cijeđene sokove možete nadomjestiti obrocima ili napicima od voća i povrća.

Lubenica, dinja, svježi krastavac, rajčica, tikvice imaju u svom sadržaju više od 90 posto vode.

Lubenica je poznata niskokalorična ljetna poslastica, obiluje prehrambenim vlaknima, vitaminima A i C, magnezijem, ali i antioksidansom likopenom. Dinja je bogata vitaminom A, koji štiti zdravlje očiju i imunološkog sustava. Breskve obiluju vitaminima B skupine, vitaminom A i C te kalijem.

Ove namirnice možete kombinirati u voćnim salatama ili ih konzumirati kao zdravi međuobrok.

Svježi krastavac sadrži nutrijente poput vitamina K, kalija i magnezija, tu su i tikvice, stabljike celera, rajčice, paprika, koja sadrži najviše vitamina C u usporebi s drugim voćem i povrćem, a možete ih koristiti za pripremu raznih jela i salata.

Žeđ će vrlo dobro utažiti  i mala šalica kokosove vode

Komentiraj