Pixabay

HGSS na Velebitu spasio zalutalog planinara

Pripadnici HGSS-a spasili su u nedjelju navečer zalutalog planinara na južnom Velebitu, koji je sam pozvao HGSS.

Kako navode na svojoj stranici, planinar je sudjelovao na obnovi planinarskog skloništa Šugarska Duliba te je u namjeri da skrati put do svoga cilja skrenuo sa staze i u jednom trenutku se dezorijentirao. Kako se približavala noć, a znao je da se nalazi na nepristupačnom terenu, učinio je najbolje što je mogao: popeo se na najbliži vrh i pozvao u pomoć gorske spašavatelje.

Planinar je uspio poslati i koordinate s mobilnog uređaja. “Kako se spremalo nevrijeme, znali smo da moramo brzo reagirati. 11 spašavatelja, s dva vozila, krenulo je odmah prema zaprimljenoj lokaciji, a planinar je dobio uputu da ostane na danoj lokaciji kako nebi izgubio signal, a time i gorski spašavatelji kontakt s njim.

Nakon što su spašavatelji vozilima stigli na najbližu poziciju prema planinaru, planinar je začuo sirenu i uočio bljeskalice te po dogovoru krenuo se spuštati s vrha prema makadamskoj cesti. Nasreću, izgubljeni planinar nije bio previše udaljen od ceste pa se relativno brzo spustio do spašavatelja”, navode iz HGSS-a.

Iz HGSS-a upozoravaju na sigurnosna pravila ponašanja na planinama i drugim nepristupačnim područjima. Neka od pravila su: ne ići sam u planinu, držati se planinarskih puteva i markacija, računati na moguću promjenu vremena, nositi uvijek baterijsku svjetiljku, nositi čvrste udobne cipele, informirati se o pravcu kretanja…

Komentiraj