HGK: Imovina investicijskih fondova dosegnula gotovo 20 milijardi kuna

Ukupna imovina otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS fondova) na kraju travnja iznosila je 19,7 milijardi kuna i u odnosu na travanj 2020. porasla je za 24 posto, istaknuto je u četvrtak na dodjeli nagrada Udruženja investicijskih fondova HGK Top of the Funds 2020.

Kako je rekao potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher, nakon značajnijeg pada imovine u ožujku 2020., od 32 posto u odnosu na veljaču, već u travnju je zabilježen blagi porast imovine koji je nastavljen sve do danas.

Gledano po kategorijama udjelničara, u ukupnoj imovini 92 UCITS fonda koju djeluju u Hrvatskoj, na kraju ožujka 2021. najveći udio, 65 posto, i dalje otpada na imovinu fizičkih osoba, 12,3 milijardi kuna.

Pritom, više od 210 tisuća građana ima udjele u investicijskim fondovima, što je rast od dva posto u odnosu na ožujak 2020.

“Veseli me da je dosta građana svoja sredstva uložilo u fondove, da se taj kapital investira jer to doprinosi i njihovim prihodima i rastu našeg BDP-a“, poručio je Zaher, čiju izjavu HGK prenosi u priopćenju.

Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja investicijskih fondova HGK i predsjednik Uprave ZB Investa, izjavio je da su tržišta do kraja godine opravdala povjerenje ulagatelja ostvarujući pozitivne prinose.

“U ovoj godini smo optimistični, očekujemo povećanje interesa ulagatelja za investicijske fondove kao rezultat više čimbenika, od edukacije na temu financijske pismenosti i objavljivanja informacija o održivim ulaganjima fondova, do povoljnog makroekonomskog okruženja te kvalitetne komunikacije i investicijskog savjetovanja dostupnog gotovo svim potencijalnim i aktualnim ulagateljima“, rekao je Krstulović.

Nagrađeni najbolji fondovi u 2020. godini

Nagradu za najbolji obveznički fond dobio je PBZ D-START, a fond menadžerica Ozana Peršić iz PBZ Investa izjavila je da taj fond od svog pokretanja 2005. godine svake godine bilježi pozitivan prinos, uz niske oscilacije cijene udjela.

OTP Uravnoteženi fond nagrađen je kao najbolji mješoviti fond u 2020. godini, a predsjednik Uprave OTP Investa Darko Brborović izjavio je da je dodatno sretan zbog činjenice da je nagrada osvojena u vrlo teškoj godini za asset menadžere te u kategoriji fondova u kojoj se odluka o ulaganjima u pojedinačne klase imovine vrlo zorno pokazuje u rezultatima koje postižu takvi fondovi.

Nagrada za najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom pripala je fondu ZB TREND, dok je priznanje za najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom otišlo fondu ZB bond 2024 USD. Nagrade su primili fond menadžeri Zoran Pavlic i Hrvoje Jozanović iz ZB Investa, koji su poručili kako je prošla godina bila vrlo izazovna, ali da rezultati pokazuju kako se imovinom ulagača kvalitetno upravljalo.

Članice udruženja su za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2020. godini izabrale ZB Invest, u povodu čega je član Uprave ZB Investa Damir Krcivoj rekao da svima u ZB Investu to priznanje znači puno, pogotovo u godini bez presedana u kojoj su svi prionuli i iznad razina za koje su mislili da su dostižne.

Iz HGK su u priopćenju napomenuli da pored UCITS fondova, koji su prvenstveno namijenjeni građanima, u Hrvatskoj postoji i 40 alternativnih investicijskih fondova (AIF-ovi) s imovinom od oko 4,7 milijardi kuna, koji su namijenjeni prvenstveno investitorima s više iskustva i znanja u području ulaganja.

Komentiraj