Hezbollah čestita Hamasu na “junačkoj operaciji velikih razmjera”

Autor:

epa10904939 A rocket is launched from the coastal Gaza strip towards Israel by militants of the Ezz Al-Din Al Qassam militia, the military wing of Hamas movement, in Gaza City, 07 October 2023. Rocket barrages were launched from the Gaza Strip early Saturday in a surprise attack claimed by the Islamist movement Hamas. In a televised statement, the Israeli prime minister said the country is at war.  EPA/MOHAMMED SABER

EPA/MOHAMMED SABER

Proiranski šijitski pokret Hezbollah iz Libanona koji posjeduje snažno oružano krilo, u subotu je čestitao islamističkom pokretu Hamas na “herojskoj operaciji velikih razmjera” pošto je u zoru počeo vojnu ofenzivu protiv Izraela.

Hamas je u subotu počeo operaciju “Potop Al-Aksa” protiv Izralea lansirajući više od 5.000 raketa iz Pojasa Gaze. 

“Hezbollah čestita palestinskom narodu i njegovim saveznicima Brigadama al Kasam i Hamasu” na toj junačkoj operaciji velikih razmjera” i “pobjedničkoj”, navodi se u priopćenju.

Hezbollah je Izraelu superneprijatelj, a održava dobre odnose s Hamasom koji kontrolira Pojas Gaze od 2007.

Osim toga je Hezbollah u priopćenju naveo da “Zapovjedništvo islamskog otpora u Libanonu (…) održava direktni kontakt sa zapovjedništvom palestinskog otpora u zemlji te inozemstvu i stalno procjenjuje događaje i tijek operacija”.

“Osovina otpora” je termin kojim se označavaju palestinski, libanonski, sirijski i drugi pokreti koji su bliski Iranu, a protivnici su Izraela.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant optužio je Hamas da je počeo “rat protiv Države Izrael”, a izraelska vojska objavila je da je poslala “desetke” borbenih aviona koji će tući mete pokreta Hamas u Pojasu Gaze.

Hezbollah tvrdi da je operacija “odlučan odgovor na kontinuirane zločine izraelske okupacije i na stalne napade na sveta mjesta”.

“To je i poruka “arapskom i muslimanskom svijetu (…) osobito onima koji teže normalizaciji odnosa s Izraelom”,  poručio je Hezbollah.

Ujedinjeni Arapski Emirati i  Bahrain potpisali su s Izraelom Abrahamski sporazum o normalizaciji odnosa uz posredništvo bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Maroko i Sudan su također prekinuli neprijateljstvo s Izraelom, a Saudijska Arabija pregovara s Izraelom kako bi počeli proces normalizacije odnosa.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.