HEP objavio koliko je još korisnika u Slavoniji bez struje: “Potpuna obnova uništene mreže trajat će značajno duže”

Autor:

23.07.2023., Retkovci - Saniranje stete u slavonskim selima nakon razornog nevremena. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Dubravka Petric/PIXSELL

U Slavoniji je u ponedjeljak bez struje još oko 4.700 korisnika, izvijestili su iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) i dodali da je u odnosu na nedjelju broj korisnika bez električne energije smanjen za četvrtinu.

Zahvaljujući naporima radnika HEP ODS-a do danas u 14 sati, većem broju korisnika na pogođenim područjima u Slavoniji vraćena je redovna opskrba, stoji u priopćenju HEP-a o saniranju posljedica olujnog nevremena koje je u srijedu, 19. srpnja, i petak, 21. srpnja, zahvatilo kontinentalnu Hrvatsku.

Bez električne energije trenutno je oko 100 korisnika na području Nove Gradiške, oko 150 korisnika na području Novske i Pakraca, oko 700 korisnika na području Kutine, oko 1.200 korisnika na području Vinkovaca, Vukovara i Županje te oko 2.000 korisnika na području Slavonskog Broda i okolice, gdje je sanacija otežana zbog pristupačnosti terenu i složenosti kvarova.

Kako bi se korisnicima što prije vratila opskrba električnom energijom, već prisutnim monterima HEP ODS-a na području Slavonskog Broda upućen je maksimalan broj dostupnih ekipa iz drugih distribucijskih područja, poručili su iz HEP-a.

Trošak nužne sanacije je 21 milijun eura

Ukupno je u sanaciji kvarova na olujom pogođenim područjima angažirano više od 500 radnika HEP ODS-a. Njima se, temeljem zaključaka sastanka s predsjednikom Vlade RH  na kojem je bio prisutan i predsjednik Uprave HEP-a, pridružilo i 20 dodatnih ekipe iz distribucijskih područja na kojima su uspješno otklonjeni kvarovi te ostalih dijelova Hrvatske (Zagreb, Osijek, Zabok, Rijeka, Pula, Zadar, Šibenik, Varaždin, Koprivnica, Čakovec, Split).

Također, HEP ODS će pogođenim županijama na raspolaganje staviti agregate za proizvodnju električne energije, stoji u priopćenju. Iz HEP-a su ocijenili da je velika šteta na elektroenergetskim objektima i mreži.

“Samo procijenjeni trošak nužne sanacije, potrebne kako bi korisnici što prije dobili električnu energije, iznosi oko 21 milijun eura – oko 14 milijuna u distribucijskom i oko 7 milijuna u prijenosnom dijelu mreže, dok će trošak potpune sanacije elektroenergetske mreže na pogođenim područjima biti višestruko veći. Također, s obzirom na to da se nužnom sanacijom nastoji što prije vratiti opskrbu električnom energijom svim korisnicima, potpuna obnova uništene elektroenergetske mreže će trajati značajno duže od nužne sanacije”, poručili su iz HEP-a.

OZNAKE: HEP, struja, slavonija

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.