Iz HEP-a se oglasili o posljedicama nevremena. Brojna kućanstva još nemaju struje

Autor:

12.05.2023., Bibinje - Transformatorska stanica Zadar Istok  Photo: Sime Zelic/PIXSELL

Sime Zelic/PIXSELL

Hrvatske elektroprivreda (HEP) priopćila je u srijedu kako je 12.300 korisnika još uvijek bez struje nakon olujnog nevremena koje je pogodilo Hrvatsku, unatoč činjenici da su od trenutka smirivanja oluje svi raspoloživi monteri angažirani na popravcima, njih oko 500.

Iz HEP-a ističu da je jako olujno nevrijeme od srijede, uzrokovalo velik broj prekida u opskrbi električnom energijom na širem području Karlovca, Zagreba, Siska, Varaždina, Zaboka, Čakovca, Koprivnice, Bjelovara, Požege, Novske, Slavonskog Broda, Osijeka i i Vinkovaca.

“Odmah po smirivanju oluje, sve raspoložive ekipe montera HEP-Operatora distribucijskog sustava izašle su na teren te su započele s otklanjanjem kvarova”, istaknuli su.

Ipak, još uvijek je  oko 12.300 korisnika bez električne energije. Najviše na području Popovače i Volodera (900), Kutine (2400), Novske, Lipika i Pakraca (3500 korisnika), Slavonskog Broda (325 korisnika), Županje (1480 korisnika), te posebno na širem području Vinkovaca, gdje je bez napajanje još oko 4900 korisnika.

Jučerašnje nevrijeme ponovno je prouzročilo prekide u opskrbi električnom energijom. HEP navodi da je na širem području Vinkovaca do jučer uspio priključiti 95 posto korisnika, ali i da je novo nevrijeme sve vratilo gotovo na početak.

Od sutra pojačanje na terenu

Iz HEP-a poručuju da je do sada u sanaciji kvarova angažirano više od 500 radnika, ali da će im se od sutra pridružiti i dodatne ekipe iz ostalih dijelova Hrvatske.

“Također, HEP će pogođenim županijama na raspolaganje staviti agregate za proizvodnju električne energije”, poručuju.

Šteta na mreži i elektromagnetskim objektima je velika.

“Samo procijenjeni trošak nužne sanacije, potrebne kako bi korisnici što prije dobili električnu energije, iznosi oko 21 milijun eura, dok će trošak potpune sanacije elektroenergetske mreže na pogođenim područjima biti višestruko veći”, kažu iz HEP-a.

OZNAKE: HEP, struja

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.