Kazimir Ilijaš: ‘HDZ će ponuditi jakog kandidata za novog gradonačelnika’

Kazimir Ilijaš, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, govori o planovima svoje stranke na lokalnim izborima

O proračunu Grada Zagreba, projektu zone Badel, žičari, planovima za lokalne izbore i suradnji s Milanom Bandićem za ZgNews govori predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Kazimir Ilijaš.

ZgNews: Građani slušaju kako je Zagreb prezadužen, da je Grad pred bankrotom, da je gradska blagajna prazna, da nema novca za obnovu, koliki je akumulirani manjak i kolika su kreditna zaduženja Zagreba, je li riječ o 1, 3 milijarde kuna?

Više puta smo istaknuli da stanje financija u Gradu Zagrebu nije dobro i da je potreban radikalan zaokret. Akumulirani manjak u gradskom proračunu iznosi više od milijardu i 300 milijuna kuna. Smatramo da ovakvo stanje nije dugoročno održivo i vjerujemo da su naši prijedlozi svrsishodni kako bi Grad Zagreb dugoročno bolje financijski funkcionirao. Dio naših prijedloga odnosi se na povećavanje prihodovne nad rashodovnom stranom koju bismo poboljšali način boljeg upravljanja gradskom imovinom. Nužno je napraviti dubinsku analizu materijalnih rashoda Grada Zagreba te napraviti racionalizaciju troškova. Investicijska ulaganja, gradska stanogradnja, imovina koja će kreirati dodatnu vrijednost put je ka ispravnom i odgovornom upravljanju gradskim financijama i gradskom imovinom.

ZgNews: Kada očekujete da će početi konkretni radovi na obnovi Zagreba od posljedica velikog potresa?  

Ako prošećete gradom, vidjet ćete brojne skele i činjenica je da su brojne zgrade same krenule u obnovu. Na to smo ih, na kraju krajeva, i pozivali uz obećanje da će svi opravdani troškovi predviđeni u elaboratima i projektima biti refundirani po završetku radova. Što se tiče organizirane obnove, formirali smo Fond za obnovu, a na čelo Fonda doveli smo uspješnog i dokazanog menadžera Vanđelića koji je već pokrenuo nekoliko procesa. U tijeku je i priprema za zapošljavanje u Fondu i danas je na sjednici Vlade odobren Statut Fonda i napravljeni preduvjeti za zapošljavanje. Vanđelić priprema i javni poziv za projektante i velik broj predradnji već je učinjen kako bi se sa stvarnom konstrukcijskom obnovom moglo početi početkom sljedeće godine. Kao što znate, riječ je o nevjerojatno kompleksnoj problematici gdje u obzir morate uzeti imovinsko-pravne odnose, urbanizam, promet, komunalnu infrastrukturu i brojne druge čimbenike i s ovakvim projektom nitko od nas se do sad nije suočio. Ističem da sve radnje povezane s potresom, poplavom i epidemijom koronavirusa ne mogu biti politikantstvo.

Zg News: HDZ je u ovom mandatu podržao sve projekte gradonačelnika Bandića. U projektnoj ste koaliciji sa strankom gradonačelnika Bandića. Koliko je bilo nepotrebno utrošenih milijuna kuna?

Nije točno da je HDZ u ovom mandatu podržao sve projekte gradonačelnika Bandića, kao što je javno poznato, navest ću samo neke od njih. HDZ nije podržao prijedlog generalnog urbanističkog plana, kompostane u Obrešćici te odlagalište građevinskog otpada u Podsusedu u prostoru bivše cementare. Mi smo u projektnoj koaliciji sa strankom gradonačelnika Bandića, dok se projekti koje mi predlažemo ispunjavaju mi ćemo smatrati da je to bitno za boljitak Zagreba, za građane i inzistirat ćemo da se naši prijedlozi i projekti ispunjavaju. Neki od naših amandmana koji su bili realizirani su natkrivanje tržnice Špansko, kupnja vatrogasnog vozila za visoke katove koja se pokazala o neophodnom u trenutku kada je Zagreb pogodio potres te brojne druge projekte koji su izvršeni ili su u fazi izvršavanja.

ZgNews: Žičara je jedan od velikih i preskupih Bandićevih projekata, podržali ste  prijedlog oporbenog Kluba nezavisnih zastupnika da gradonačelnik treba dati zastupnicima detaljno izvješće o tom skupom projektu. Što očekujete od tog izvješća?

Svakom odgovornom građaninu Zagreba se ne sviđaju ove vijesti o naraslim troškovima za sljemensku žičaru. Zastupnici HDZ-a zbog toga su podržali i inicijativu oporbe i zatražili detaljno financijsko izvješće gradonačelnika. Također smo podržali i prijedlog o održavanju tematske sjednice nadležnog odbora za kontrolu izgradnje sljemenske žičare. Sljemenska žičara je amandman HDZ-a kao projekt od važnosti za građane Zagreba, a istovremeno želimo da sve što se tiče financijskog aspekta projekta bude čisto. Uvijek smo inzistirali kao klub gradskih zastupnika na transparentnosti financiranja i poslovanja svih gradskih projekata pa tako i izgradnje sljemenske žičare te smo zatražili i pojašnjenja za određene stavke. Ono što smo zaprimili kao obrazloženje smatramo nedovoljnim te je potrebno dodatno obrazložiti na koji način je došlo do povećanja cijene. Kao klub zastupnika HDZ-a zasigurno nećemo stati te ćemo uvijek inzistirati da tijekom cijelog postupka bude uključena stručna javnost te smo već zatražili sva objašnjenja za koja smo smatrali da su nam potrebna. Smatramo da nema nikakvog razloga da se o ovoj temi ne raspravlja sukladno nadležnosti djelokruga gradske skupštine, odnosno nas zastupnika, da tražimo objašnjenja, propitujemo, ispitujemo i tražimo sve informacije koje su bitne građanima i nama kao zastupnicima od kojih smo dobili mandat. Također, više puta smo naglasili ako postoje bilo kakve nepravilnosti, nejasnoće ili indicije kao što su neke kolege naveli, onda je dužnost svakog onoga koji ima spoznaje o eventualnom počinjenju nepravilnosti da ih prijavi nadležnim tijelima koje trebaju postupati na način predviđen zakonom.

ZgNews: Kada će HDZ obznaniti svog kandidata za gradonačelnika? Nagađanja je bilo puno, možemo li tu očekivati iznenađenje?

Na lokalne izbore 2021. ići ćemo s najjačim timom i programom koji će ponuditi viziju budućnosti Zagreba. Cilj je imati kandidata ili kandidatkinju za koju sam siguran da će pobijediti. Unutarstranački izbori su iza nas i članovi zagrebačkog HDZ-a dali su povjerenje Mislavu Hermanu koji je prihvatio dužnost da osnaži i pripremi zagrebački HDZ za lokalne izbore

Komentiraj