EKSKLUZIVNA AUDIO SNIMKA: HASANBEGOVIĆ ‘Ako je Tuđman iz 1945. temelj države, nek’ crkne ta država’

Autor:

Nacional.hr ekskluzivno objavljuje audio snimku, na kojoj se Zlatko Hasanbegović kritički i vulgarno određuje prema prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Kompletan tekst pročitajte u nastavku, a sninku poslušajte OVDJE.

‘BIO JE HRVATSKI PREDSJEDNIK, a to što je bio general, ja bih ga prvi ubio. Ubit ću mu svaki dio do 1989. Jedino je bitan od 1989.’, te je zlosutne riječi izgovorio Zlatko Hasanbegović u lipnju 2016., na sastanku na kojem se diskutiralo o tome može li on biti novi šef HDZ-a

Što se tiče Zlatka Hasanbegovića, hrvatska država može propasti ako se ona temelji i na onome što je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman predstavljao od 1941. do 1991. Štoviše, Hasanbegović bi tog Tuđmana bio spreman ubiti. Bože Vukušić, njemu politički blizak autor knjiga o komunističkim zločinima i glavni tajnik i glasnogovornik Počasnog bleiburškog voda, o Tuđmanu po svemu sudeći misli slično, ali još puno vulgarnije.

TAKVI STAVOVI NJIH DVOJICE izgleda su bili ključni razlog zašto HDZ nije bio spreman podržati Hasanbegovića, tada zvijezdu u usponu stranačke krajnje desnice, za novog predsjednika HDZ-a. To otkriva izvor koji je Nacionalu koncem proteklog tjedna ustupio jednu ekskluzivnu tajno napravljenu snimku šokantnog sadržaja koja možda ponajbolje otkriva što o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu doista misle današnji politički tajnik i glasnogovornik stranke Neovisni za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović i Bože Vukušić, kontroverzni također krajnje desno orijentirani emigrant, povratnik i publicist, autor knjiga o komunističkim zločinima za kojeg se tvrdi da je ‘’izmislio’’ Brunu Esih, predsjednicu stranke Neovisni za Hrvatsku.

TA SNIMKA OTKRIVA kako su i Hasanbegović i Vukušić na jednom privatnom sastanku o Tuđmanu govorili iznimno kritički i vulgarno. Snimka koja je dostavljena Nacionalu duga je dvije minute i četrdeset osam sekundi. Izvor koji je Nacionalu dostavio tu snimku tvrdi da se radi o snimci jednog puno dužeg sastanka. On o tom sastanku kaže: ‘’Sastanak se dogodio u zagrebačkom restoranu Trnjanka. Bilo je to u petak, 24. lipnja 2016. Započeo je u stražnjoj izdvojenoj prostoriji u tom restoranu negdje oko 21 sat navečer, protegao se do nešto kasnije od jedan sat ujutro. Na sastanku se okupilo petnaestak ljudi. Među njima su ključne osobe bili Josip Đakić i general Renato Romić. Bilo je to vrijeme neposredno nakon što je Tomislav Karamarko odstupio s mjesta potpredsjednika vlade, a svega par dana nakon što je odstupio i s čela HDZ-a. Bilo je to turbulentno političko razdoblje u kojem se pokušalo na brzinu pronaći novog šefa stranke i još možda presložiti vladu s Mostom bez da se izlazi na izvanredne izbore. U tom kontekstu dogodio se i ovaj sastanak. Na njemu se diskutiralo o tomu tko su mogući novi predsjednici stranke, a Hasanbegović je na taj sastanak došao s Božom Vukušićem. Zapravo je bio pozvan kako bi ga jedna moćna unutarstranačka grupacija predvođena Đakićem i Romićem koja kontrolira dobar dio terena u Slavoniji, malo bolje upoznala i procijenila ima li on dostatni kapacitet da postane novi predsjednik stranke. Međutim, kada je započeo razgovor, obojica su svojim stavovima oko Tuđmana šokirali prisutne’’.

BOŽE VUKUŠIĆ AUTOR JE KNJIGA O KOMUNISTIČKIM
ZLOČINIMA I GLAVNI TAJNIK I GLASNOGOVORNIK
POČASNOG BLEIBURŠKOG VODA. FOTO: PIXSELL

NACIONAL JE DOBIO MOGUĆNOST preslušati kompletnu snimku tog sastanka. Snimka također potvrđuje da je sastanak trajao više od tri sata. Ona otkriva da se radilo o naoko gotovo uobičajenom restoranskom neformalnom druženju. Govorilo se uglas, jedan drugome su sugovornici upadali u riječ, često se i nadvikivali i otvoreno svađali. Bilo je i puno psovki. Na sastanku je prisustvovala i osoba koja je ondje bila u ime Mosta, čije se vodstvo također trebalo na neki način složiti s time tko bi bio adekvatan novi vođa HDZ-a s kojim bi oni bili spremni eventualno presložiti vladu bez novih izbora.

Cjelokupna snimka otkriva kako se diskusija zaoštrila nakon što se počelo razgovarati o tome kako se Hasanbegović slikao s crnom kapom sličnom onoj koju su nosile ustaše tijekom Drugog svjetskog rata. Zapravo se ta diskusija povela kako bi iz prve ruke prisutni doznali što Hasanbegović u neformalnom ozračju govori o svojim motivima za takve istupe. Čak su ga u jednom trenutku optužili da je on sam plasirao tu fotografiju u medije, upravo da potakne diskusije takve vrste. Rasprava se potom povela u pravcu da on ne može biti predsjednik HDZ-a koji će predstavljati samo krajnje desno orijentirani dio stranke jer je HDZ stranka puno šireg okupljajućeg potencijala. Potom se priča preusmjerila na temu stvaranja hrvatske države i Tuđmanova doprinosa.

U SVEOPĆEM ŽAMORU, Hasanbegović je tada progovorio ovako: ‘’Bio je hrvatski predsjednik, a to što je bio general, ja bih ga prvi ubio. Ne zanima me Franjo Tuđman prije 1989. godine’’.

Na to ga je jedan od sudionika sastanka upitao: ‘Zlatko, koji dio ćeš mu ubiti, a koji bi ostavio živim?’

Hasanbegović na to pitanje odgovara ovako: ‘’Ubit ću mu svaki dio do 1989. Jedino je bitan od 1989. Franjo Tuđman je bio bitan za hrvatski narod jedino od tada, kao utemeljitelj države. Ono što je radio 1945., to je nebitno.’’

Potom mu sudionik sastanka na to odgovara: ‘’Ti prvi podrivaš temelje ove države, a to je Franjo Tuđman’’.

Na to Hasanbegović odgovara: ‘’Ako je Franjo Tuđman iz 1945. temelj te države, nek’ crkne ta država. Ako je taj Tuđman temelj države, neka ona propadne’’’.

Sudionik sastanka na to mu odgovara ovako: ‘’U neku ruku i jeste temelj države’’.

‘’Onda neka propadne’’, rekao je Zlatko Hasanbegović.

Snimka razgovora otkriva da ga je jedan sudionik sastanka tada kritizirao jer napada Tuđmana, ‘’a u njegovoj je stranci ministar’’. Hasanbegović potom ponavlja da je dobar bio Tuđman iz 1991., a ne iz 1945. Kritičar Hasanbegoviću potom dobacuje: ‘’Pa što se onda ne učlaniš u HSP pa budeš ministar?’’.

‘’PA UČLANIT ĆU SE’’, uzvraća Hasanbegović. Potom se diskusija na sastanku nakratko nastavila na tu temu. Hasanbegovićev kritičar rekao je da se Tuđmana ne može dijeliti na različite osobe jer je on stvoritelj hrvatske države. Snimka razgovora potom otkriva da se u diskusiju uključio i Josip Đakić, ali je sadržaj snimke nerazgovijetan jer u isto vrijeme uglas govori više sudionika sastanka. Jedan od sudionika sastanka obratio se Đakiću nadimkom Jopa i pokušao mu postaviti neko pitanje, ali ga je tada prekinuo jedan glas koji se dotad nije čuo i izjavio: ‘’Nabijem ja Franju Tuđmana na k…’’.

To je izazvalo dramatičnu reakciju drugog sudionika sastanka koji mu je na to uzvratio: ‘’Tko si ti da to kažeš?’’.

On mu na to odgovara: ‘Ja, Bože Vukušić, nabijem Franju Tuđmana na k…’. Razgovor se tada nastavio većim brojem psovki. Jedan od sudionika tog sastanka jednako vulgarno zasuo je Vukušića uvredama i psovkama, rekavši mu da mu je taj Tuđman sve omogućio te da ga može biti sramota što o njemu tako govori. Situacija je čak prijetila da će izmaći kontroli. Đakić je u jednom trenutku pozvao njih dvojicu da se prestanu vrijeđati.

Izvor koji je Nacionalu dostavio tu snimku nastavio je: ‘’Svi su prisutni isprva ostali u šoku. Trebalo im je neko vrijeme da se priberu i procesuiraju ono što su čuli. Međutim, to je bilo najvjerojatnije presudno da se već tada u tom dijelu stranke formira neslužbeni stav da je Hasanbegović opasan za budućnost HDZ-a. On je tada bio stranačka zvijezda u usponu, produkt one desnice unutar stranke koja se u jednom dobrom dijelu upravo ovih dana frenetično mobilizira i pokušava destabilizirati stranačko vodstvo pod izlikom neslaganja oko Istanbulske konvencije. Nisu svi dijelovi konzervativnog HDZ-a isti, ali iako se Hasanbegović odvojio i s Brunom Esih osnovao novu stranku, on i danas ponajbolje ocrtava ono što doista predstavlja ona najagresivnija desnica koja pokreće i rasplamsava plan rušenja Plenkovića’’.

TAJ IZVOR NAVODI da je upravo to bio motiv da se Nacionalu ustupi tajno napravljena snimka tog sastanka. On tvrdi kako se Đakić i javno ogradio od Hasanbegovića na koncu tog sastanka. Rekao je da to što Hasanbegović i slični predstavljaju nije dobro. Đakić je na tom sastanku više puta diskutirao i o Boži Petrovu, a kalkuliralo se i kako je sve moguće sastaviti vlast bez da se raspišu novi izbori. Taj izvor tvrdi kako je Đakić u tom periodu za novog šefa stranke favorizirao Tomislava Tolušića. Na snimci sastanka, negdje u već četvrtom satu diskusije, Đakić u šali opisuje kako je više puta pokušao kontaktirati Plenkovića, ali mu se ovaj nije javljao. Potom je ispričao kako je Plenkoviću poslao sms poruku te da mu se ovaj javio tek nakon što mu je ironično poslao ispriku ako je pogriješio broj.

Đakić i Romić dva su najutjecajnija pojedinca unutar HDZ-a koji su sudjelovali na tom sastanku. Romić je bio zapovjednik 81. samostalne gardijske bojne, a Josip Đakić bio je zapovjednik jedne satnije unutar te virovitičke bojne.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.