Harvey Weinstein podnio žalbu, tvrdi da nije imao pošteno suđenje

Harvey Weinsten, filmski producent koji je osuđen na 23 godine zatvora zbog silovanja i nasilnog seksualnog ponašanja, žalio se jer smatra da nije imao pošteno suđenje. On je osuđen u ožujku prošle godine a njegovi odvjetnici odlučili su se na žalbu jer, kako navode, porota nije bila nepristrana, priznanja svjedoka nisu bila ispravna, sud je pogriješio odbijajući svjedočenja eksperta obrane, optužba za silovanje trećeg stupnja bila je u zastari, optužbe za nasilne seksualne napade temeljile su se na navodima koji su bili u zastari, osuđujuće presude nisu se temeljile na dokazima a kazna je na kraju bila rigorozna i pretjerana.

Odvjetnik Barry Kamins naveo je u žalbi kako su brojni novinari objavili neprovjerene optužbe protiv Harveya Weinsteina nakon čega je u roku od nekoliko mjeseci nastao #MeToo pokret. Smatra da je porota bila nepristrana jer je u njoj sjedila osoba koja je napisala knjigu o starijem muškarcu koji napastuje mlađu ženu te je lagala o razlozima zbog kojih je postala članica porote. Za dva slučaja seksualnog napastovanja tvrdi kako dokazi pokazuju da se radilo o seksu na koji su obje strane pristale. Odvjetnik se žalio kako je psihijatar kojeg je angažirala tužitelji uvjerio porotu u suprotno dok psihijatru kojeg je angažirala obrana nije bilo dopušteno da pobije te tvrdnje.

„Kao rezultat toga, gospodinu Weinsteinu suđeno je ne samo zbog navodnih kaznenih djela za koja se tereti u optužnici, već i zbog njegove navodne sklonosti ponašanju na način koji je pokazao razuzdanost u njegovim odnosima sa ženama“, napisao je odvjetnik Kamins. Što se tiče same kazne, Kamins tvrdi kako su mediji proglasili Weinsteina zločincem te da niti jedan 68-godišnjak koji nikada do sada nije osuđivan i ima zdravstvenih problema ne bi bio tako rigorozno kažnjen. Ujedno, Kamins traži da se optužba za silovanje trećeg stupnja odbaci jer je otišla u zastaru te da se odredi novo suđenje gdje će se Weinstenu suditi samo za seksualno nasilje prvog stupnja.

Komentiraj