HAK Loši vremenski uvjeti otežavaju promet u cijeloj zemlji

EPA/VANGELIS BOUGIOTIS

Kolnici su mokri i skliski od kiše u većem dijelu zemlje, a slab snijeg povremeno pada u Lici i Gorskom kotaru. U priobalju puše jak vjetar, mjestimice sa olujnim udarima. Mogući su odroni, upozorava u subotu Hrvatski autoklub.

HAK savjetuje vozačima da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Državna cesta DC1 na dionici Korenica-Gračac-Knin otvorena je za sav promet, nakon ukidanja zimskih uvjeta. Kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto mogu prometovati državnom cestom DC1 (osim na dionici Solin-Klis gdje je zabrana zbog vjetra za I. i II. skupinu vozila).

Za sve skupine vozila zatvorene su:

 • dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak samo za osobna vozila, uz obaveznu zimsku opremu, je državnim cestama preko Gračaca, Zatona Obrovačkog i Karina-DC50 i DC27, dok ostala vozila mogu prometovati preko Kistanja i Knina);
 • DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
 • DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno i ŽC5144 Šušanj-Štirovača.

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvoreni su:

 • dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica (obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3);
 • dionica Jadranske magistrale između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8);
 • Paški most;
 • DC27 Gračac-Zaton Obrovački.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na autocesti A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja te brzoj cesti DC1 Solin-Klis dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I i II. skupina).

Sljemenska cesta je otvorena i prohodna za sav promet uz obaveznu zimsku opremu.

Zbog snijega i zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama:

 • Lika i Zadarska županija: DC25 Gospić-Karlobag; DC27 Gračac-Zaton Obrovački; DC218 GP Užljebić-Dobroselo; ŽC5203 Otrić-Srb, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac kao i sve županijske i lokalne ceste na području Donjeg Lapca.
 • Gorski kotar: ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak; ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk; ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo; ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje; ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine; ŽC5030 Platak-Kamenjak; ŽC5068 Bukovac-Vrata-Fužine; ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica i Vrbovskog.

Pomorski promet

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:

 • trajektne linije: Prizna-Žigljen i Lopar-Valbiska;
 • katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Rijeka-Mali Lošinj, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Split-Hvar-Korčula.

Trajektna linija 532 Šibenik – Kaprije – Žirje plovi bez pristajanja u luku Žirje.

Katamaran na liniji 9603 Split – Bol – Jelsa – isplovit će na relaciji Split – Stari Grad sa polaskom iz Splita u 16,00 sati.

Granični prijelazi

Granični prijelaz Harmica (SLO) zatvoren je za teretna vozila teža od 7,5 t.

Od 26. studenog 2017. godine do 1. srpnja 2018. godine za sav promet bit će zatvoren granični prijelaz Vitaljina, zbog radova. Moguće je koristiti granični prijelaz Karasovići.

Komentiraj