Hajdaš Dončić: “Mjere koje su na snazi nisu dovoljne, za deset dana ćemo sigurno prijeći 10 000 zaraženih”

Čime se bavi najveća oporbena stranka i kakvi su joj planovi nakon što je premijer Andrej Plenković odbio sastanak s njima, za Dnevnik Nove TV je kazao potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

Konzultacije s mogućim partnerima

“Obavljamo jedan vrlo veliki krug konzultacija s javnim akterima koji su skloni lijevom centru, ne samo u političkom nego i u ekonomskom smislu. Pripremamo odgovor oporbe na Nacionalnu strategiju koja je donesena do 2030. godine, pripremamo neke nove prijedloge, zakonske inicijative za rad u Saboru koji počinje za desetak dana”, objasnio je Hajdaš Dončić i dodao da su unutarstranački izbori tek prošli te da se neke stvari ne mogu odmah rješavati.

Na opasku novinara da se zastupnici SDP-a nisu vidjeli odgovara da nije bilo prostora za to.

“Sabora nije bilo dva tjedna, niti prostora za istupanje. Predsjednik koristi svoj prostor na jedan poseban i zanimljiv način. Mi smo se odlučili za sasvim drugačiji pristup. To je naša ideja i naš pristup problemu”, rekao je Hajdaš Dončić.

Iako nije htio komentirati “prepucavanja” premijera i predsjednika, smatra da bi se premijer Andrej Plenković i Milanović trebali “baviti sadržajem, a smanjti impresije i neke svoje doživljaje”.

O epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj

“Mi ćemo za desetak dana sigurno prijeći 10.000 zaraženih na dan. Šest do osam posto tog broja se hospitalizira, šest posto hospitaliziranih završi na respiratoru”, rekao je Hajdaš Dončić i objasnio da je do tog broja došao prateći trendove.

“Pratite brojeve ljudi koji su zaraženi iz dana u dan. Imali smo 800, 1000, 1500 pa 2000. Mjere koje se donose apsolutno nisu dostatne. Nismo za potpuni lockdown, ali smo za neke mjere koje su u Češkoj i Sloveniji primijenjene. Da se smanji lokalna transmisija”, objasnio je Hajdaš Dončić.

Između zdravlja i biznisa bira zdravlje

“Između zdravlja i biznisa uvijek biram zdravlje”, objasnio je Hajdaš Dončić. “Nama će i u narednom razdoblju najviše ugroženi biti stariji i nemoćni. Mi smo ovdje kako bi štitili starije i nemoćne”, objasnio je Hajdaš Dončić.

“Radi se o tome da je Vlada trebala predložiti set određenih mjera za ovo što se događa u Hrvatskoj. Dakle, ako broj dnevno zaraženih u Hrvatskoj naraste na 5000 – što se događa, a što se događa na nekim drugim brojevima. To je trebao Sabor verificirati”, smatra Hajdaš Dončić i dodaje da je trebao postojati jedan određeni plan oporavka, a ne pustiti sve stihiji.

“Vjerojatno se znalo do čega će doći sada, u listopadu i studenome”, dodao je Hajdaš Dončić. Smatra da Sabor mora donositi krucijalne zakone koji se tiču funkcioniranja Hrvatske, a Vlada ih treba provoditi.

O lokalnim izborima

Navodi da će SDP imati kandidata na lokalnim izborima za Zagreb. “Imat ćemo ga, o tome će odluku donijeti Gradska organizacija SDP-a”, rekao je Hajdaš Dončić dodajući kako nije sklon priči okupljanja SDP-a oko Tomaševića.

“Smatram da SDP Grada Zagreba mora imati svojeg kandidata, no trenutno nemamo ime. Mislim da ćemo ga imati do 15. prosinca. Ovaj tjedan imamo sjednicu Predsjedništva i sve organizacije će dobiti preporuku da izađu s imenima do prosinca. SDP će imati ime za Zagreb”, objasnio je Hajdaš Dončić.

Komentiraj