Grlić Radman traži suradnju u očuvanju i sigurnosti Sredozemlja

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u ponedjeljak je sudjelovao u Barceloni na 6. forumu Unije za Mediteran te ministarskom sastanku EU-a i južnog susjedstva na kojem se razgovaralo o izgradnji bolje i sigurnije budućnosti mediteranskog prostora s obzirom na izazove s kojima su suočeni.

“Razgovarali smo o izgradnji bolje i sigurnije budućnosti mediteranskog prostora kojeg dijelimo, o suzbijanju širenja covida-19, svatko je rekao da se nitko ne može boriti sam nego moramo imati zajedničke oblike suradnje”, rekao je Grlić Radman za Hinu nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a i zemalja južnog te istočnog Sredozemlja.-

Isto tako raspravljene su teme suzbijanja širenja covida-19, gospodarskog razvoja, klimatskih promjena i migracija.

“Suočavanje s tim izazovima zahtijevat će daljnje unapređenje odnosa zemalja sjevera i juga Mediterana kroz produbljivanje strateškog partnerstva, jačanje gospodarske suradnje, ulaganja i održivi rast”, istaknuo je ministar Grlić Radman.

U Barceloni su se okupili dužnosnici 27 država EU-a te još 15 zemalja koje izlaze na Sredozemno more.

“Ja sam istaknuo hrvatska iskustva, opredijeljenost u zaštiti Jadrana, ali i predanost u zaštiti cijelog mediteranskog prostora”, rekao je šef hrvatske diplomacije.

“Razgovarali smo i o migracijama, o borbi protiv ilegalnih migracija. Hrvatska smatra posebno važnim održavanje širokog dijaloga i suradnje po ovom pitanju”, dodao je.

Hrvatski ministar se osvrnuo i na klimatske promjene upozorivši na “katastrofalne požare” koji posljednjih godina haraju Mediteranom pa je pozvao na “intenziviranje suradnje kroz zajedničke projekte zelenog razvoja i održivog plavog gospodarstva”.

“Hrvatska je pružila pomoć u gašenju požara nekoliko mediteranskih susjeda koji su se suočili s nekim od najgorih šumskih požara u svojoj povijesti”, izjavio je misleći na Izrael, Grčku, Tursku i BiH.

Pozvao je ostale zemlje na poboljšanje prekogranične suradnje kako bi se povećala sigurnost mediteranskog bazena.

“Danas je iskazana istinska spremnost Unije za Mediteran za snaženjem suradnje u svim mogućim aspektima”, zaključio je Grlić Radman.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner