EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Grčki carinici zadržali srbijansku dječju folklornu skupinu u zračnoj luci na Cipru

Članovi srbijanskog folklornog Kulturno-umjetničkog društva “Izvor”, 13 djece uzrasta od devet do 14 godina, ostali su blokirani od nedjelje popodne u zračnoj luci Larnaka na Cipru jer im grčki carinici nisu dozvolili da pređu na turski dio otoka.

Dejan Bivolarević iz veleposlanstva Srbije na Cipru potvrdio je da se djeca iz folklorne skupine “Izvor” nalaze na terminalu, prenose beogradski elektronički mediji.

Vođa puta i ravnatelj KUD-a “Izvor” Dejan Tošić objasnio je da je to društvo trebalo gostovati na festivalu folklora u mjestu Girne koje se nalazi na turskom dijelu otoka.

Prema njegovim riječima, nakon što su sletjeli u Larnaku i predali putovnice i pozivna pisma veći dio skupine prošao je bez problema ali ih je jedan ciparski carinik grčke nacionalnosti vratio jer su putovali na turski dio otoka gdje su trebali nastupiti u tamošnjem parlamentu.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da bi se djeca tijekom večeri trebala vratiti u Beograd posebnim zrakoplovima, a tajnik MVP-a Veljko Odalović izjavio je da je do problema došlo zbog toga što organizatori putovanja nisu poštivali proceduru.

“U tijeku su intenzivne pripreme za povratak djece. Nadamo se da će u narednim satima dva zrakoplova poletjeti za Larnaku i da će večeras biti vraćena svojim kućama”, rekao je Odalović za RTS, dodajući da je “Air pink” ponudio poslati svoje zrakoplove.

Komentiraj