GRAD RIJEKA: “Netočna ministričina izjava o petokraci politički je motivirana”

“Današnja izjava ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek da je instalacija Nemanje Cvijanovića na Riječki neboder postavljena bez odobrenja, mimo zakonske procedure, bez suglasnosti stanara i bez elaborata o statičkom osiguranju – nije točna”, priopćio je večeras grad Rijeka, ocjenjujući da su razlozi za takvu izjavu “u političkoj domeni”.

“Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci ovu je instalaciju postavio uz suglasnost vlasnika zgrade, dapače s predstavnikom stanara Muzej je sklopio Ugovor o uvjetima postavljanja navedene instalacije. Također, za navedeno je izrađen statički elaborat kako je Konzervatorski odjel od Muzeja i zatražio te je pribavljeno i dodatno pozitivno očitovanje ovlaštenog statičara na statički elaborat”, podsjećaju iz Grada Rijeke.

“Čak dapače”, nastavljaju, “Konzervatorski odjel u Rijeci sam je ustvrdio da se planiranim načinom postave neće zadirati u gradbenu strukturu nebodera te da postavljanje instalacije neće ugroziti fizička svojstva zgrade”. “Jedino što Muzej nije učinio jest uređenje samog pročelja zgrade Riječkog nebodera za koju je Konzervatorski odjel naveo da su je korisnici zgrade nagrdili, drvenu stolariju miijenjali plastičnom, pojedine dijelove oličili ružičasto i slično, te da će takvi neprimjereni zahvati upadati u oko ljudima kada budu podizali pogled gledajući umjetničku instalaciju na krovu”, ponešto ironično dodaju iz Grada Rijeke.

I nastavljaju: “Uz svo dužno poštovanje spram Konzervatorskog odjela, MMSU, a ni Grad Rijeka nemaju  sredstava da urede izgled cijelog Riječkog nebodera kako bi privremena umjetnička instalacija koja će ondje stajati petnaest dana, ljepše izgledala. Razlog zbog kojeg ministrica Obuljen Koržinek bez provjere s Gradom ili muzejem izjavljuje da je instalacija postavljena bez suglasnosti, bez statičkog elaborata i slično, možda je doista, s obzirom na sve navedeno, najbolje potražiti u političkoj domeni. No, to je onda ujedno i opasan otklon od dosadašnjeg ministričinog razumijevanja umjetnosti”, poručili su iz Grada Rijeke ministrici kulture Nini Obuljen-Koržinek, dodajući kako je “sva dokumentacija dostupna, i svi je mogu provjeriti“.

Obuljen Koržinek: Instalacija u Rijeci izvedena mimo zakonom propisane procedure

 

Komentiraj