Grad nije prepoznao važnost: U Mostaru srušena kuća Predraga Matvejevića, istaknutog intelektualca i književnika

U Mostaru je srušena kuća u kojoj je odrastao poznati književnik, humanist, borac za ljudska prava i slobodu riječi i misli Predrag Matvejević.

Klix u utorak piše da gradske vlasti, prilikom donošenja odluke u uklanjanju ruševnih objekta u Mostaru, nisu vodile računa o važnosti nekih građevina, poput kuće koja se nalazila u poznatoj Liska ulici, odmah pored Doma zdravlja uz Bulevar Narodne revolucije, gdje je odrastao Matvejević.

Naime, gradske vlasti nisu htjele kupiti njegovu kuću kada je, svjestan značaja tog objekta, posljednji vlasnik iz širokobriješke obitelji Čović, u čijem je vlasništvu bila od sredine prošlog stoljeća, nudio Gradu Mostaru na otkup. Vlasti nisu reagirale ni kad je novi  kuću odlučio srušiti.

Centar za mir i međuetničku suradnju Mostar dodijelio je Matvejeviću 2014. godine nagradu “Mimar mira”, a kuću, teško oštećenu u ratu, namjeravao je urediti kao Rezidencijalnu kuću za pisce i postaviti spomen-ploču u čast Predraga Matvejevića.

Tada se govorilo o planovima da se u kuću smjesti Matvejevićeva velika knjižnica i rukopisna ostavština, a u kandidaturi Mostara za europsku prijestolnicu kulture (EPK) 2024. najavljeno je da će se urediti kao “Mediteranska kuća” jer je Matvejević smjestio Mostar u “srce Mediterana”. Međutim, kuća je srušena, svi su veliki planovi pali u vodu, a dio kulturne ostavštine najvećeg grada na Neretvi otišao je u nepovrat, neznanjem ili nemarom, piše Klix.

Doktorirao na Sorboni

Predrag Matvejević rodio se u Mostaru 7. listopada 1932. Njegov otac Vsevolod Matvejevič, rođen je u ukrajinskoj Odessi, a nakon povratka iz ratnoga zarobljeništva u Njemačkoj 1945. bio je sudac u Mostaru. Majka Angelina (rođena Pavić) bila je Hrvatica iz Bosne i Hercegovina, a njezina obitelji imala je bitan utjecaj na Matvejevićev rani odgoj u katoličkoj sredini.

U rodnome gradu Matvejević je završio osnovnu i srednju školu, a Studij romanistike, koji je počeo je u Sarajevu, završio je u Zagrebu. Komparativnu književnost i estetiku doktorirao je 1967. na Sorboni, a na tome glasovitom pariškom sveučilištu obranio je 1994. i habilitaciju za redovitoga profesora.

Francusku književnost predavao je od 1959. do 1991. na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1959-1991). Iz Zagreba se 1991. godine preselio najprije u Francusku gdje je do 1994. predavao na Odsjeku za opću i komparativnu književnost na  Sorboni (Paris III, Sorbonne nouvelle). Od 1994. bio je redovni profesor slavistike na poznatom Rimskom sveučilištu La Sapienza.

Bio je gostujući profesor na raznim sveučilištima: New York University (1982.), École des langues orientales (1991.), Collège de France (1994.), Université Catholique de Louvain (2000). Sveučilište u Perpignanu, u povodu šestote obljetnice svoga postojanja, dodijelilo je Matvejeviću doktorat honoris causa. Počasne doktorate dobio je također na univerzitetima u Trstu (2001.), Genovi (2004.) i rodnome Mostaru (2006.).

Jedan od najprevođenijih autora i angažirani humanitarac

Uz iznimnu akademsku karijeru, Predrag Matvejević bio je i istaknuti književnik. Jedno od njegovih najpoznatijih djela “Mediteranski brevijar” preveden je na 23 jezika, a samo u Italiji prodan je u više od 300 tisuća primjeraka. Njegova knjiga “Druga Venecija” prevedena je na desetak jezika, a publicistička knjiga “Jugoslavenstvo danas” objavio je 1984. beogradski BIGZ 1984. kao džepno izdanje u 30.000 primjeraka.

Šezdesetak uglednih talijanskih umjetnika potpisalo je 2016. godine inicijativu da se Predragu Matvejeviću dodijeli Nobelova nagrada za književnost upravo zbog “Mediteranskog brevijara”. Među začetnicima te ideje bili su i glasoviti talijanski književnik Umberto Eco te Claudio Magris.

Matvejević je bio počasni doživotni potpredsjednik Međunarodnoga PEN kluba u Londonu, predsjednik Znanstvenoga vijeća Mediteranskoga laboratorija u Napulju.

Zajedno s Miloradom Pupovcem i Žarkom Puhovskim, a uz podršku generala Koče Popovića, Matvejević je bio i među osnivačima Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu (UJDI), prve neovisne političke asocijacije u tadašnjoj Jugoslaviji, koja je imala službeni slogan “Jugoslavija, ili rat!” i u Zagrebu prethodila osnutku nacionalnih stranaka (HSLS, HDZ).

Na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj 1992. bio je službeni kandidat za zastupnika u Hrvatskome saboru na stranačkoj listi Socijalno-demokratske unije, a 1999. bio je, kao državljanin Talijanske Republike, kandidat talijanskih komunista na izborima za parlament Europske unije.

Nositelj je brojnih odlikovanja koje su mu dodijeli predsjednici Republike u Francuskoj (Legija časti), Hrvatskoj (Red Danice hrvatske), Sloveniji i Italiji.

Objavio je brojne knjige, među kojima “Sartre”1965. “Razgovori s Krležom”, prvi put objavljenu 1969. , “Književnost i njezina društvena funkcija” 1977., “Te vjetrenjače” 1977., “Jugoslavenstvo danas” 1982., “Mediteranski brevijar”, prvi put objavljen 1987., “Istočni epistolar” 1995., “Gospodari rata i mira” 2000., “Druga Venecija” 2004. “Kruh naš” 2009. te 2011.s Borisom Gunjevićem “Tko je tu, odavde je – povijest milosti; eseji. Napisao je i više knjiga i eseja na francuskome te talijanskome jeziku.

Dobio je niz nagrada, među ostalima, Godišnju nagrada Vladimir Nazor 1975., nagrade “Malaparte”, “Boccaccio”, “Silone”, “Marinità” i “Obiettivo Europa”, “Nagradu Exodus”, odlikovanje “Red zvijezde solidarnosti Talijanske Republike” s počasnom titulom “Commendatore” (2007.), Mediteran mira – nagrada grada Ancone 2007. i druge nagrade.

Preminuo je 2017. godine u Zagrebu u 85. godini nakon duge i teške bolesti.

INICIJATIVA ZA OSNIVANJE SPOMEN-CENTRA IZ 2019.: Prijepori oko ostavštine Predraga Matvejevića

Komentiraj