Govor o stanju Unije Ursule von der Leyen kojeg svi očekuju: A što misle Europljani?

Autor:

09.08.2023., Ljubljana, Slovenija - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na izvanrednom zasjedanju slovenskog parlamenta.   Photo: Ziga Zivulovic jr. /PIXSELL/F.A. BOBO

Photo: Ziga Zivulovic jr. /PIXSELL/F.A. BOBO

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održat će u srijedu 13. rujna posljednji govor o stanju Europske unije prije europskih izbora.

Odlična je ovo prigoda da se građane Europske unije pita o tome što oni misle o ovoj zajednici te za što smatraju da bi se moglo unaprijediti i popraviti.

Više financiranja za istraživanje i obrazovanje, više političke neovisnosti i očuvanje privlačnosti Europe samo su neke od ideja koje Europljani na ulicama nekih glavnih gradova imaju za ujedinjenu Europu.

Dok Ursula von der Leyen priprema svoj popis obaveza za posljednju godinu svog trenutnog mandata, dopisnici Euronewsa izašli su na ulice glavnih gradova bloka kako bi vidjeli što građani EU misle o europskoj zajednici.

Pitali su ljude u Ateni, Dublinu, Rimu, Budimpešti, Madridu, Berlinu i Beču na što misle da bi se EU trebala usredotočiti u nadolazećoj godini.

Među ostalim idejama spomenuli su inflaciju, rat u Ukrajini, klimatske promjene, dezinformacije i poboljšanje javne infrastrukture.

Ovo je stanje uoči obraćanja von der Leyen o stanju Europske unije, govora koji svake godine drži predsjednik Europske komisije.

Der Leyen će analizirati što je učinjeno u prošloj godini i istaknuti najveće zadatke u nadolazećim mjesecima, piše Euronews. 

U svom govoru o stanju Unije za 2023., predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen iznijet će glavne prioritete i vodeće inicijative za nadolazeću godinu. Proteklu godinu je na EU razini obilježila su događanja kao što su kreiranje mjera za suočavanje s energetskom krizom, rat u Ukrajini i prihvat izbjeglica te poticanje EU gospodarstva.

To će biti posljednji govor u ovom zakonodavnom mandatu, uoči europskih izbora koji će se održati 2024. godine.

Podsjetimo, u svom govoru o stanju Unije u rujnu 2022. godine, između ostalog je rekla:

“Moramo se osloboditi od ruske ovisnosti u cijeloj Europi.”

“Ovo nije samo rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine. Ovo je rat protiv naše energije, rat protiv naše ekonomije, rat protiv naših vrijednosti i rat protiv naše budućnosti.Ovdje se radi o autokraciji protiv demokracije.”

“Stojim ovdje s uvjerenjem da će uz hrabrost i solidarnost (ruski predsjednik Vladimir) Putin doživjeti neuspjeh i da će Europa pobijediti.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.