GOST KOLUMNIST: OLEKSANDR LEVČENKO: Putinov udar na Izrael

Autor:

NFOTO

Kako bi se pozornost međunarodne zajednice skrenula s ruske agresije na Ukrajinu, Moskvi je prijeko potreban još jedan oružani sukob u svijetu ili Europi, ili još bolje rat. Sada je Moskva potajno pripremala radikalne palestinske snage da napadnu Izrael za navodno pravedno rješenje pitanja na razini međunarodne zajednice

Moskvi je prijeko potreban još jedan oružani sukob u svijetu ili Europi, ili još bolje rat, kako bi se pozornost međunarodne zajednice skrenula s ruske agresije na Ukrajinu. Kremlj je izveo državni udar u Nigeru pa građanski rat u Sudanu, ali to je malo daleko od granica europskog kontinenta. Nadalje, Putin je svog stipendista Milorada Dodika ubacio u turbulencije za zaoštravanje situacije u Bosni i Hercegovini, a istovremeno je pripremana provokacija na sjeveru Kosova. I sada, utječući na politiku palestinskih militanata Hamasa, Moskva ih je poslala da započnu rat u Izraelu. Svaki sukob koji je pripremao Kremlj uvijek je pratila informativna i ideološka pozadina. U Nigeru je to bila navodna borba protiv sila imperijalizma, u Sudanu odbacivanje navodno diktatorskog režima, u Bosni i Hercegovini još jedan pokušaj lokalnih Srba da se pridruže Beogradu, na Kosovu narativ o zlostavljanju lokalnih Srba od službene Prištine i borbe za autonomiju, a zapravo za odcjepljenje.

Palestinsko pitanje nije pronašlo svoje rješenje posljednjih desetljeća. A sada je Moskva potajno pripremala radikalne palestinske snage da napadnu Izrael za navodno pravedno rješenje pitanja na razini međunarodne zajednice. Plan invazije, koji je držan u dubokoj tajnosti, nekako je uspio. Ujutro 7. listopada, na 50. godišnjicu početka Jomkipurskog rata – kada su Egipat i Sirija pokušali povratiti teritorije izgubljene tijekom Šestodnevnog rata iznenadnim napadom na izraelske položaje na Jom Kipur, koji se u judaizmu naširoko slavi kao dan odmora, posta i molitve – militanti Hamasa prodrli su na izraelske teritorije u blizini Pojasa Gaze, započevši neprijateljstva. Najmanje 140 Izraelaca je poginulo, 1500 ih je ranjenih u bolnicama. Više od 5000 raketa ispaljeno je iz Pojasa Gaze na Izrael. Militanti Hamasa na području Izraela čine brojne ratne zločine: pucaju na automobile s civilima koji se evakuiraju iz pograničnih područja Izraela s Pojasom Gaze, ubijaju vojnike izraelske vojske koji su se predali, zlostavljaju žene, pokušavaju zarobiti što više civila i odvode ih u Gazu. Izrael riskira da dobije rat koji će ugroziti očuvanje njegove državnosti – brojne susjedne, neprijateljske zemlje mogle bi poduzeti agresivne akcije u slučaju vojnih neuspjeha izraelske vojske. Tako je priznata teroristička islamska organizacija Hezbollah već počela granatirati Izrael s područja Libanona. Stoga su geopolitičke turbulencije koje proizlaze iz još jednog palestinsko-izraelskog sukoba nedvojbeno korisne za Rusiju. Ne čudi da ruski mediji pomno prate tijek neprijateljstava i ne skrivaju svoje simpatije prema Hamasu i njegovim saveznicima. Moskva je otvoreno djelovala protiv Izraela u Jomkipurskom ratu prije 50 godina, a danas sve to čini u prikrivenom neprijateljstvu. Mediji u Kremlju pokazali su nevjerojatnu svijest o pripremama za napad Hamasa na Izrael. Konkretno, krajem kolovoza ove godine u službenim ruskim publikacijama pojavile su se informacije s naslovima poput “Hamas se sprema za sveopći rat s Izraelom”.

Za razliku od Hezbollaha, Hamas je daleko od potpunog utjecaja Irana. Njihovi izravni kontakti s Ruskom Federacijom i neočekivana “uspostava odnosa” s Assadovim režimom mogu samo ukazivati na zaključak da bi ta skupina mogla napasti Izrael po nalogu Moskve, a ne Teherana. Putin iskorištava sukob velikih razmjera na Bliskom istoku kako bi skrenuo pozornost međunarodne zajednice s rata u Ukrajini. Kremlj se nada da će američka vojna pomoć Izraelu prisiliti Washington da pomakne fokus s Ukrajine, koja je glavna meta agresorskog rata koji je pokrenula Rusija. Preusmjeravanje pozornosti SAD-a na njenog strateškog saveznika Izrael otvorit će Rusiji priliku da eskalira situaciju u Ukrajini.

Rusiju i Palestinu povezuju bliski odnosi još od sovjetskih vremena. Zainteresiran za promicanje svog utjecaja među zemljama arapskog svijeta, SSSR je izravno osudio Izrael kao “pomoćnika zapadnog imperijalizma”, a aktivnosti Palestinaca kao “nacionalno-oslobodilački pokret”. Hamas ima dugogodišnje i višestruke veze s Ruskom Federacijom. Predstavnici militanata primljeni su na visokoj razini, sve do ministra vanjskih poslova Ruske Federacije u Moskvi. Posljednji takav posjet dogodio se nakon napada na Ukrajinu u rujnu 2022. Od 2015. do 2020. održano je sedam službenih sastanaka između najvišeg vodstva Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije i Hamasa. Osim toga, Rusija doslovno puni pojas Gaze svim vrstama oružja, isporučujući takvo oružje preko Sirije, Irana i Hezbollaha u Libanonu. Putin je izravno podupirao Hamas od ranih 2000-ih prodajom malog oružja i helikoptera. Suradnja s tom organizacijom imala je konkretan cilj: jačanje geopolitičke pozicije Ruske Federacije na Bliskom istoku uz istodobno slabljenje međunarodne pozicije Sjedinjenih Država. Sukob velikih razmjera na Bliskom istoku može izazvati geopolitički domino efekt, koji će pokrenuti i pitanje kineske invazije na Tajvan i ruske prijetnje baltičkim državama i Kavkazu. Takav razvoj događaja sposoban je zadati udarac strateškim interesima SAD-a i Zapada na svjetskoj sceni.

Moskva je zadovoljna takvim razvojem događaja. Svi svjetski mediji govore samo o Izraelu, spominjanje rata u Ukrajini povuklo se u drugi plan. Kremlj je takvu posebnu informativnu operaciju izveo još 2015. godine, kada je organizirao milijunski konvoj navodnih izbjeglica iz Sirije prema Europi. Tada je, naime, Sirijaca u kolonama migranata bilo manje od 25 posto, uglavnom su bili izbjeglice i prisilni migranti iz siromašnih azijskih zemalja. No nakon ove “migrantske krize” europski i svjetski mediji sveli su na minimum informiranje javnosti o situaciji u Ukrajini. Tema ruske okupacije Krima i Donbasa je praktički nestala. Moskva već nakon osam godina provodi sličnu informacijsku operaciju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.