GOSPODARSKE SANKCIJE: EU treba u petak produljiti sankcije Rusiji za još 6 mjeseci

FaH

Europska unija trebala bi dogovoriti šestomjesečno produljenje gospodarskih sankcija Rusiji u petak nakon rasprave koju traži talijanski premijer Matteo Renzi, rekli su u utorak diplomati.

Renzi od prošlog tjedna traži da se raspravlja o sankcijama koje je EU lani nametnuo Rusiji kao kaznu za uplitanje u sukob na istoku Ukrajine.
Tim zahtjevom Rim je neočekivano odgodio odobrenje sporazuma što su ga u studenome dogovorili čelnici Unije.
Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji će od četvrtka predsjedati dvodnevnim summitom EU-a u Bruxellesu, zatražio je u pismu da izaslanici u petak odobre  sankcije bez rasprave.
Talijanski zahtjev u nekih zemalja članica EU izaziva zabrinutost da bi rasprava mogla razotkriti sve podjele unutar EU.

Italija je jedna od najvećih uvoznica ruskog plina i ne protivi se sankcijama, ali se ne slaže s time da se one produljuju bez rasprave.

Održavanje jedinstva ključno je za diplomatske napore kojima se nastoji pritisnuti Rusiju da poštuje mirovni sporazum iz Minska o okončanju sukoba u Ukrajini koji je odnio više od 9000 života od travnja 2014., prema UN-ovim podacima.
Reuters dodaje da zasad nije poznato kada će Renzi govoriti o tome na summitu, ali se nagađa da bi prava prilika mogla biti večera u četvrtak navečer na kojoj će biti samo lideri članica EU, a ne i njihovi pomoćnici.
Sankcije istječu krajem siječnja, nakon isteka roka za ispunjenje uvjeta mirovnog sporazuma iz Minska koji su u veljači 2015. dogovorile Njemačka, Francuska, Ukrajina i Rusija.

Komentiraj