Google otvara pristup Bardu. Natjecanje sa ChatGPT-om počinje

Google otvara pristup Bardu, svom novom AI chatbot alatu koji se izravno natječe s ChatGPT-om.

Počevši od utorka, korisnici se mogu pridružiti listi čekanja kako bi dobili pristup Bardu, koji obećava da će pomoći korisnicima da napišu nacrte i napišu eseje, isplaniraju prijateljsko kupanje djeteta i dobiju ideje za ručak na temelju onoga što se nalazi u hladnjaku.

Predstavnik tvrtke rekao je da će to biti zasebno, komplementarno iskustvo s Google Searchom, a korisnici također mogu posjetiti Search kako bi provjerili njegove odgovore ili izvore. Google je u postu na blogu rekao da planira “promišljeno” dodati velike jezične modele za pretraživanje “za dublji način” kasnije.

Google je rekao da će započeti s uvođenjem alata u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, te da ga planira proširiti na više zemalja i jezika u budućnosti.

Vijest dolazi dok se Google, Microsoft, Facebook i druge tehnološke tvrtke utrkuju u razvoju i implementaciji alata pokretanih umjetnom inteligencijom nakon nedavnog virusnog uspjeha ChatGPT-a. Prošli tjedan Google je najavio da također dovodi AI u svoje alate za produktivnost, uključujući Gmail, Sheets i Docs. Ubrzo nakon toga, Microsoft je najavio sličnu AI nadogradnju svojih alata za produktivnost.

Google je predstavio Bard prošlog mjeseca u demu koji je kasnije prozivan zbog netočnog odgovora na pitanje o teleskopu. Dionice Googleove matične tvrtke Alphabet pale su 7,7% tog dana, izbrisavši 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Kao i ChatGPT, koji je predstavila tvrtka za istraživanje umjetne inteligencije OpenAI, Bard je izgrađen na velikom jezičnom modelu. Ovi su modeli uvježbani na ogromnoj količini podataka na mreži kako bi generirali uvjerljive odgovore na upite korisnika. Ogromna pažnja za ChatGPT navodno je potaknula Googleovu upravu da proglasi “crveni” stupanj za svoj posao pretraživanja.

Ali Bardova pogreška istaknula je izazov s kojim se Google i druge tvrtke suočavaju pri integraciji tehnologije u svoje temeljne proizvode. Veliki jezični modeli mogu predstavljati pregršt problema, kao što su održavanje predrasuda, činjenično netočne i agresivne odgovore.

Google je u utorak u blog postu priznao da AI alati “nisu bez svojih mana”. Tvrtka je rekla da nastavlja koristiti ljudske povratne informacije kako bi poboljšala svoje sustave i dodala nove “zaštitne ograde, poput ograničavanja broja razmjena u dijalogu, kako bi interakcije bile korisne i u skladu s temom”.

Prošlog je tjedna OpenAI objavio GPT-4, verziju tehnologije sljedeće generacije koja pokreće ChatGPT i novi Microsoftov Bing preglednik, sa sličnim zaštitnim mjerama. U prvom danu nakon što je predstavljen, GPT-4 je zaprepastio mnoge korisnike u ranim testovima i demonstraciji tvrtke svojom sposobnošću sastavljanja tužbi, polaganja standardiziranih ispita i izrade web stranice koja radi od ručno nacrtane skice, piše CNN.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner