GLUNČIĆ O REZULTATIMA PISA-E “Rezultati nisu tako katastrofalni kakvima se predstavljaju”

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Matko Glunčić u nedjelju je u ‘Točki na tjedan’ N1 televizije rekao kako sumnja da se u nekim europskim zemljama lažiraju rezulzazi PISA istraživanja, ističući kako su u Hrvatskoj u statistiku ušli svi učenici – i učenici s posebnim potrebama i nmanjine.

Radi se o rezultatima najvećeg svjetskog obrazovnog istraživanja znanja i vještina učenika u dobi od petnaest godina PISA (Programme for International Student Assesment). Glunčić kaže kako hrvatski rezultati nisu tako katastrofalni kakvima se predstavljaju.

“U čitalačkoj pismenosti smo postigli napredak od 11 poena, iako smo i dalje ispod prosjeka. Ali to pokazuje da idemo naprijed. Čitalačka pismenost je bitna za sva ostala usvajanja znanja. Ispred Izraela samo u znanosti. Matematika je ostala tu negdje, ali smo u rangu SAD-a i Izraela, koji su znanstveno mnogi ispred nas”, rekao je državni tajnik.

Naglašava kako je prirodoslovlje problematično jer smo u tom području pali za 15 bodova u odnosu na 2007. godinu. “Sve europske godine su pale u prirodoslovlju, ali mi smo tu opet u rangu Mađarske i Islanda. Te rezultate moramo uzeti s malom sumnjom. Ovo što kažem, nije opravdanje. Moramo uložiti sve resurse kako bi se stanje poboljšalo”, dodao je.

Glunčić napominje kako u ove rezultate ulaze prosječni rezultati. “Ne uzimamo samo najbolje. U nekim europskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu. Kod nas u statistiku su ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine”, kazao je.

Komentiraj