Ginkgo biloba je godinama među najpopularnijim biljnim pripravcima i dodacima prehrani

Pixsell/Damir Spehar

Biljni pripravci i dodaci prehrani na bazi drevne biljke i stabla Ginkgo bilobe još uvijek uživaju veliku popularnost uz brojne prednosti i blagodati za opće zdravlje, prenose vitamini.hr.

Više stručnih izvora tvrdi da je Ginkgo biloba najčešće propisivan biljni pripravak u Njemačkoj te jedan od najčešće korištenih bezreceptnih biljnih lijekova u SAD-u.

Godine 1964. jedna njemačka farmaceutska kompanija razvila je ekstrakt ove biljke. Danas se razni preparati najčešće koriste za liječenje problema s pamćenjem, koncentracijom i depresijom.

Do danas je izolirano oko 50 spojeva, a ginko se sve više koristi i u kozmetici. Učinak na kognitivne, fiziološke i psihološke funkcije je dokazan već prije mnogo godina. Provedena istraživanja pružila su znanstvenu potvrdu za primjenu u liječenju bolesti srca i pluća. Povećanjem protoka krvi, Ginkgo biloba posljedično ima pozitivan učinak na cjelokupni vaskularni sustav.

Novije studije su otkrile i druge prednosti, koje se odnose na regulaciju gena i antioksidativnu zaštitu stanica. Ekstrakt ginkga vrlo se  dobro podnosi, tek kod malog broja ljudi su moguće alergijske reakcije pa je nužno  savjetovanje s liječnikom.

Komentiraj