FaH

Gabriel: Članice EU-a koje ne pomažu izbjeglicama neće dobiti novac

Zemlje koje ne dijele europske vrijednosti ljudske empatije i solidarnosti na mogu računati na to da će dobiti novac od Europske unije, upozorio je njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel u intervjuu za Bild.

Ponovivši prijetnju koju je ovoga tjedna uputio njegov kolega u vladi, ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere, Gabriel je rekao da dok Njemačka otvara sportske dvorane, vojarne i domove za izbjeglice, druge zemlje “postavljaju žičanu ogradu na svojim granicama i zatvaraju ulaze”.

Ti se komentari odnose na Mađarsku, koja je postavila ogradu uzduž svoje granice sa Srbijom, a sada je postavlja i na granici s Hrvatskom kako bi spriječila ulazak izbjeglica, koje bježe pred ratom iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih zemalja, u schengensku zonu.

“Europa je zajednica vrijednosti koje se temelje na ljudskom suosjećanju i solidarnosti. Oni koji ne dijele naše vrijednosti ne mogu računati na naš novac…”, rekao je Gabriel.

“Ako se to ovako nastavi, onda je Europa u opasnosti, više nego što je bila zbog financijske krize ili grčke krize”, istaknuo je.

Snimke mađarske policije kako baca suzavac i koristi vodeni top protiv izbjeglica okaljala je imidž Europe i pojačala podjele oko toga kako odgovoriti na priljev stotina tisuća muškaraca, žena i djece s ratom razrušenog Bliskog istoka.

Komentiraj