Funkcionalne gljive na popisu zdravih proizvoda i jelovnicima američkih restorana

Unsplash/Ashleigh Shea

Američki mediji su nedavno otkrili priču oko biznisa s funkcionalnim gljivama, koje se prodaju u obliku zdravih proizvoda ili se nalaze jelovnicima nekih restorana.

Jake Plummer je bivši igrač američke profesionalne lige NFL, a već neko vrijeme se bavi uzgojem, proizvodnjom i prodajom gljiva, za koje tvrdi da imaju brojna ljekovita i nutritivna svojstva. Osnovao je tvrtku Umbo i ubrzo je proširio poslovanje u američkoj državi Colorado.

Uzgoj zahtjeva mnogo truda, a Plummer je odmah istaknuo da funkcionalne gljive nemaju haluciogena svojstva te je to najčešća zabluda, koja se veže uz njih.

Hranjive zdrave pločice su zdrave za kardiovaskularni sustav, jačaju imunitet nakon kemoterapije, smanjuju posljedice Alzheimerove bolesti, itd.

Sličan projekt je pokrenut u Brooklynu 2017. godine. Tvrtka se danas bavi uzgojem na puno većoj razini i uspostavila je lanac opskrbe, koji isto uključuje restorane i prodavaonice zdrave hrane. Biznis se ubrzo proširio na gradove Austin i Los Angeles.

U američkoj i svjetskoj javnosti se je ova tema vrlo popularna. Potražnja za zdravim i organskim namirnicama je sve veća. Dobrobit i iskorištavanje funkcionalnih gljiva zagovaraju mnoge organizacije, poznate osobe, glumci i pjevači, a modna dizajnerica Stella McCartney je svoju aktualnu kolekciju posvetila svijetu gljiva.

Komentiraj