Fuchs želi uvesti malu maturu

Od sljedeće školske godine uvodi se mala matura, odnosno nacionalni ispiti na kraju osmog razreda osnovne škole, objavio je HTV.

“Dat ćemo nnalog Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje da krene s izradom projekta nacionalnih ispita, i to za osnovne škole”, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Poplava odlikaša u osnovnoj školi, pritisci roditelja i učenika na učitelje, učenje isključivo radi ocjena, a ne znanja – to su argumenti da se uvedu nacionalni ispiti i utvrdi stvarno znanje osnovnoškolaca, navodi HTV.

“Roditelji na kraju školske godine češće komuniciraju s učiteljima, traže od učitelja da ponovno ispitaju njihovo dijete, smatraju da ono zna za višu ocjenu. Ako ne dobije tu višu ocjenu, onda su pritisci još i jači”, kaže Anita Poslon, profesorica hrvatskog iz Osnovne škole Granešina u Zagrebu. Često, dodaje, šalju i anonimne prijave mjerodavnim institucijama.

“Imamo gomilu odlikaša i dio njih ne opravda ocjenu i uspjeh tijekom srednje škole”, kazala je Anita Lasić, profesorica engleskog iz Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića iz Podgore.

To će se, kažu u Nacionalnom centru, uskoro promijeniti.

“Jednako kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete, tako će i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, ali i objektivna vrijednost vrednovanja nacionalnih ispita”, kazala je Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. “Oni se usmjeravaju i na kompetencije učenika pa oni mjere kompetencije u matematici i hrvatskom, dakle gledamo ih kroz matematičku i čitalačku pismenost”, rekla je Katavić.

“Dobijete uvid ne samo u znanje pojedinih učenika nego kakvi su učenici iz pojedinih škola iz pojedinih područja. Možete analizirati što je dobro, što loše, što se može popraviti”, kaže ministar Fuchs.

Ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu Zlatko Stić ne slaže se da bi mala matura bila stres za učenike. “Oni pišu u svojoj sredini sa svojim profesorima i ne vidim razlog za stres”, kaže Stić.

Komentiraj