Frustrira vas salo oko struka? Znamo kako ga se riješiti

Autor:

Na spomen pješčanog sata ne pomišljate na sat, već na figuru kakvu ste nekada imali, kada je vaš struk bio strukić? Ako je tako,  vrijeme je za akciju.

Salo oko struka ne utječe samo na to kako vam haljina ili traperice stoje, već može ugroziti zdravlje, povećati rizik od brojnih kroničnih bolesti. Naime, visceralna (abdominalna) masnoća (salo oko struka – samo što zvuči ozbiljnije kako bi vas odgovorilo od kasnovečernjih zalogaja), obavija abdominalne organe, izaziva metaboličke poremećaje, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa te brojnih drugih problema sa zdravljem.

I dok jednim dijelom genetika diktira gdje ćete se debljati, drugim dijelom o tome odlučujete vi – životni stil koji vodite i hrana koju unosite u organizam.

Sala oko struka teže se riješiti ukoliko ste u menopauzi, no to ne bi trebala biti izlika da se ne potrudite. Poboljšat ćete zdravlje i “isklesati” figuru. U nastavku vam otkrivamo nekoliko načina kako se riješiti sala oko struka. Ne otkrivamo toplu vodu, samo vas podsjećamo na ono što već znate.

salo oko struka

Pokrenite se

Najbolji recept za debljanje, osobito u području trbuha je višesatno, svakodnevno sjedenje. Šteta koja ritom nastaje nije samo estetska već i zdravstvena. Radite li sjedilački posao, ustanite svakih sat vremena i razgibajte se te obvezno krenite s vježbanjem. Na abdominalno salo najbolje djeluju aerobne aktivnosti poput trčanja, žustrog hodanja, planinarenja i plea. Bitno je oznojiti se dobro i redovito.

Spavajte

Cirkadijalni ritam diktira funkcioniranje organizma. Kronični nedostatak sna dovest će do hormonalnog disbalansa i utjecati na vaše prehrambene potrebe. Kada ste umorni i nenaspavani, u tijelu se pojačano luči hormon gladi, a zbog manjka energije, tijelo žudi za šećerima i mastima, drugim riječima junk foodom. Kako biste se oduprli lošim prehrambenim navikama i jeli samo koliko vam je potrebno, poradite na higijeni spavanja. Svaki dan u isto vrijeme idite u krevet i u isto vrijeme se budite te spavajte minimalno sedam sati.

Ovladajte stresom

Kronični stres uzrokuje pojačano lučenje kortizola, a to pak pridonosi stvaranju abdominalnog sala. Pokušajte riješiti ono što uzrokuje vaš stres te pronađite tehniku kojom na njega može utjecati, odnosno način da se smirite i opustite . To može biti vođenja dnevnika, meditacija, odlazak u prirodu, bavljenje hobijem ili jednostavno ležanje na kauču i gledanje u jednu točku na zidu – što god radi za vas.

Prehrana

Ono smo što jedemo – drugim riječima, prehrana najviše utječe na to kako ćemo izgledati. Želite li se riješiti sala oko struka poradite na tome da bude kvalitetna. smanjite unos šećera i rafiniranih ugljikohidrata, povećajte unos namirnica bogatih vlaknima i hranjivim tvarima. U praksi to znači da ćete umjesto bijele riže jesti integralnu, umjesto bijelog kruha za doručak, pojesti onaj od cjelovitog zrna ili pak zobnu kašu.

Uključite u prehranu lanene sjemenke, one su odličan čistač crijeva, a i pomažu regulirati masnoće u krvi. Jedite puno sezonskog povrća i voća te ne zaboravite piti vodu. Ako vam baš trebaju uz film navečer grickalice, zaboravite na čips i jedite kokice. One su zdrava, a i ukusna opcija.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.