Nel Pavletic/PIXSELL

Frljić: Uz učestale prijetnje, ovaj vikend i provala u moj stan i stan moje djevojke

Intendant Hrvatskoga narodnoga kazališta (HNK) Ivana pl. Zajca u Rijeci Oliver Frljić priopćio je u ponedjeljak kako je tijekom protekloga vikenda provaljeno u njegov stan i stan njegove djevojke u Zagrebu što ne smatra slučajnošću već “jasnom porukom što bi se moglo dogoditi sljedeće ukoliko nastavi sa svojim javnim djelovanjem”.

Frljić: Izložen sam prijetnjama od početka intendanture u riječkom HNK

Uz napomenu “kako je izložen učestalim prijetnjama gotovo od prvoga dana intendanture u riječkome HNK”, Frljić je ustvrdio da je tim prijetnjama “značajan doprinos dao i dio aktualne političke vrhuške”. Navodi kako “u tome kontekstu svakako treba izdvojiti predizborno obećanje prvoga potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da će riječki HNK ponovno učiniti hrvatskim i narodnim kad osvoji vlast, kao i nedavno pismo predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, u kojem je našla puno razumijevanja za nesnošljivost prema pojedinim javnim osobama, uključujući i mene, te time dala zeleno svjetlo ulici da se obračuna s nacionalnim vješticama – a ovaj vikend dobili su i novu dimenziju jer su se preselili i na bližnje mi”.

“Očigledno svi dosadašnji načini zastrašivanja – od anonimnih prijetećih pisama, od kojih je jedno sadržavalo fotografiju na kojoj je bio namontiran prizor odsijecanja moje glave, preko ljetošnje opsade riječkog HNK od strane ratnih veterana i navijača koji su unisono skandirali da će mi se napiti krvi, višektranih dojava da je u kazalištu postavljena bomba ili nedavnog vinkovačkog grafita “Smrt Oliveru Frljiću” – nisu urodili željenim plodom, pa je Nepoznati Netko odlučio ući i u moju privatnu sferu”, stoji u Frljićevu priopćenju.

Frljić: Provale u stan u suglasju su s onim što protiv mene govori HDZ

Frljić smatra kako su provale u stanove “u suglasju sa svim onim što u javnom prostoru protiv mene govori HDZ” te da “ako ne postoje institucionalni mehanizmi kojima bi me ova stranka i njezini sateliti mogli smijeniti s funkcije koju trenutno obavljam, onda uvijek postoje oni neinstitucionalni – udariti na obitelj ili djevojku”.

Ustvrdio je da će,  kako je već u više navrata rekao, “upravo predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović držati odgovornom ako se, nakon njezina huškačkoga pisma, dogodi fizičko nasilje, koje se još nije dogodilo”.

Napomenuo je kako su mu u nedjelju navečer u policijskoj postoji “dežurni krim-inspektori, umjesto da naprave uviđaj i skupe eventualni dokazni materijal, objašnjavali razliku između uvrede i prijetnje”.

“Iako sam im detaljno objašnjavao kontekst i sve što mi se događalo, nisam dobio nikakvu policijsku zaštitu. Gospodine Orepić, nadam se da će se stvari malo promijeniti kad me sljedeći put netko fizički napadne”, stoji u priopćenju Olivera Frljića.

U zagrebačkoj policiji, na upit o provalama u stanove Olivera Frljića i njegove djevojke, potvrdili su tek da su tijekom vikenda evidentirali dvije teške krađe provaljivanjem te da rade na utvrđivanju počinitelja.

Obersnel: Ozbiljno sam zabrinut zbog očitog čina zastrašivanja

I riječki gradonačelnik Vojko Obersnel reagirao je priopćenjem na informaciju o provali u stanove Olivera Frljića i njegove djevojke u Zagrebu te je izrazio “najozbiljniju zabrinutost” zbog, kako je naveo, “očitog čina zastrašivanja usmjerenog prema gospodinu Frljiću”. Pozvao je sve institucije društva da na to reagiraju.

Obersnel je nedopustivim ocijenio da se bilo koja osoba zbog svojeg javnog djelovanja susreće sa takvim oblikom prijetnji i zastrašivanja, a da pritom izostaje institucionalna osuda i provođenje adekvatnih mjera istrage i zaštite. “Naša zemlja dosad nije bila zemlja u kojoj su građani strepili zbog svojeg javnog rada, no, u posljednje vrijeme svjedoci smo grubih poziva na linč, poziva koji dolaze od vodećih političkih osoba koje obnašaju državnu vlast”, istaknuo je Obersnel.

Riječki gradonačelnik je pozvao nositelje državne vlasti da “svoju političku retoriku promijene i trezvenih glava shvate da hrvatsko društvo ne smiju voditi na stranputicu nasilja i agresije”. Ustvrdio je da Oliver Frljić postaje “simbol svih onih s kojima aktualna vlast najavljuje obračune, a izvršitelji tih obračuna očito postaju stvarni ljudi koji u djela provode ono o čemu aktualna politika govori”. Dodao je i kako ne vjeruje da u političkom vrhu postoje stvarni nalogodavci te poziva na smirivanje verbalnih strasti.

Komentiraj