EPA/ETIENNE LAURENT

Francuzi počeli izlaziti na drugi krug izbora

Francuzi su u nedjelju počeli izlaziti na drugi krug parlamentarnih izbora koji bi stranki predsjednika Emmanuela Macrona Republika u pokretu (REM) trebali osigurati uvjerljivu većinu u paralmentu.

Prema zadnjim rezultatima ispitivanja javnog mišljenja Opinionwaya, REM i partneri osvajaju između 440 i 470 mjesta od ukupno 577 mjesta u donjem domu parlamenta, rezultat koji potvrđuje da će centristi potpuno potisnuti glavne političke stranke koje su godinama vladale političkom scenom u Francuskoj.

Rezultati ispitivanja pokazuju da će konzervativna Republikanska stranka i njezini saveznici biti glavna oporbena skupina u parlamentu s osvojenih između 70 i 90 mjesta, dok će Socijalistička stranka, koja je do svibnja bila na vlasti, osvojiti samo 20-30 mjesta.

Stranka krajnje desnice, Nacionalna fronta, osvojit će, kako se predviđa, između jednog i pet mandata u parlamentu, dok će krajnja ljevica, Nepokorena Francuska, osvojiti između 5 i 15 mjesta.

Macron se nada da će kandidati REM-a, među kojima polovica nikada nije bila na državnoj dužnosti, osvojiti zastupnička mjesta, dok analitičari upozoravaju da bi neiskustvo Macronovih zastupnika moglo parlament učini poslušnim.

“Kada imate ogromnu parlamentarnu većinu i zastupnike bez iskustva, izvršna vlast je izuzetno moćna”, kaže politički analitičar Jerome Sainte-Marie, ujedno i predsjednik PollingVoxa.

Macron je tijekom izborne kampanje obećao revidiranje zakona o radu i usvajanje novog zakona protiv terorizma, koji bi trebao zamijeniti izvanredno stanje koje u toj zemlji traje od kraja  2015. godine, nakon niza terorističkih napada u kojima je ubijeno 239 ljudi.

Gotovo 47 milijuna Francuza pozvano je na glasanje u drugom krugu parlamentarnih izbora. ​

Komentiraj