Francusku potresa val ispovijesti o seksualnom zlostavljanju djece. Pogođeni svaka peta djevojčica i svaki trinaesti dječak

Camille Kouchner, poznata francuska odvjetnica, u svojoj knjizi “Velika obitelj”, objavila je da je njezin očuh silovao njenog brata blizanca, pa sada cijela Francuska raspravlja o prikrivenom incestu u obitelji. Tisuće ljudi na Twitteru govore o vlastitim iskustvima, donosi DW.

Obitelj Kouchner-Duhamel pripada pariškoj intelektualnoj eliti. Bernard Kouchner, Camillin otac, poznat je kao osnivač “Liječnika bez granica”, ministar i politički komentator, stalni gost u televizijskim studijima. Njegova prva žena Evelyne Pisier radila je kao profesorica politologije.

Drugi suprug Evelyne Pisier Olivier Duhamel, inače Camillin očuh, stručnjak je za ustavna pitanja i vladin savjetnik. U ove dvije veze rodilo se šestoro djece, a ogroman krug rodbine i prijatelja pripadao je uspješnom klanu u Francuskoj.

“Velika obitelj”

“La familia grande”, u slobodnom prijevodu “Velika obitelj”, naslov je knjige Camille Kouchner, koja je izazvala ogromnu reakciju u Francuskoj. Kouchner piše o djetinjstvu, poslovnim i društvenim uspjesima svojih roditelja te privilegiranom odrastanju. Opisuje lijevo-liberalne “post 68-aške ideje o bezuvjetnoj slobodi i zabrani zabranjivanja”.

Autorica iznosi divna iskustva iz djetinjstva, zajednička ljetovanja u Sanaryju na Azurnoj obali, gdje su brojni rođaci i prijatelji živjeli sa svojom djecom, diskutirali i koketirali. Francuska ideja zavođenja – intelektualnog i seksualnog – bila je mjerilo koegzistencije. Stid je bio za konzervativce.

U toj idili, međutim, Camille Kouchner otkriva da je očuh Olivier Duhamel dvije godine noću odlazio u sobu njenog brata blizanca Viktora (ime je promijenjeno u knjizi). Bilo je to između njihove 12. i 14. godine. Sestra je primijetila da se nešto događa, ali nije u potpunosti razumjela što. Treba li reći mami i rođacima? “Vidjet ćeš, povjerovat će mi, ali im je u principu svejedno”, rekao je Viktor tada svojoj sestri.

Ova tajna je godinama trovala odnos brata i sestre s majkom. Kada je Camille konačno 2008. otkrila obitelji što se događalo, dogodilo se ono što su i očekivali. Klan se zatvorio, tajna se čuvala i nastavili su se ponašati kao da se ništa nije dogodilo. Bijes obitelji usmjerio se na djecu koja su prekršila zavjet šutnje.

Obiteljske priče Camille Kouchner potakle su tisuće Francuskinja i Francuza da pod hashtagom #MeTooIncest na Twitteru otkrivaju da su i oni bili žrtve seksualnog zlostavljanja u obitelji.

Jedna aktivistica, pod pseudonimom Marie Chenevance, piše: “Bilo mi je pet godina, kada je jedne večeri brat moje majke uništio moju nevinost i pomračio ostatak mojih dana. U roku od jedne sekunde ostarjela sam sto godina”.

Uslijedio je niz neotkrivenih i nekažnjenih seksualnih zlostavljanja djece. Počinitelji su u tim ispovijestima pretežno bili članovi obitelji. Čak deset posto Francuza u jednoj je anketi izjavilo da su bili žrtve incesta.

Knjiga Camille Kouchner “Velika obitelj” koja je pokrenula lavinu ispovijesti o seksualnom zlostavljanju djece. Photo: Deutsche Welle DW

Reakcije političara

U međuvremenu su i neki političari podržali ovu akciju: “Svako pojedino svjedočenje ruši zid šutnje. Da bi se prekinuo tabu, žrtvama se mora omogućiti da izađu iz stida, straha i nekažnjivosti”, napisala je zastupnica Clementine Autain.

Zastupnik u Europskom parlamentu Raphael Glucksmann naglasio je: “Val #MeToo ne znači dolazak puritanizma, već zamjenu nepodnošljivih struktura dominantnosti (javnom) riječi”.

Ministar za mlade Jan Michel Blanquer izjavio je: “Oni koji su o tome znali, a šutjeli su, se moraju stidjeti. Svatko tko sazna za takve postupke ih mora objaviti. Onaj tko šuti je sudionik”.

Olivier Duhamel je u međuvremenu podnio ostavku na sve funkcije i brani se šutnjom.

Bernard Kouchner, otac Camille i Viktora, dan uoči objavljivanja knjige izjavio je: “Teška tajna koja nas dugo opterećuje je srećom otkrivena. Divim se hrabrosti moje kćeri Camille”.

Konačno padaju zakoni šutnje, komentirali su francuski psiholozi i psihijatri. Kažu da neke žrtve pate od traumatskog gubitka pamćenja i mogu proći desetljeća dok se ne otvore. Pohvalili su ulogu društvenih mreža, koje su žrtvama stvorile prostor solidarnosti. Komentirali su da je “tipično francuski ta neka vrsta propagande, koja je opravdavala ovakvo nasilje kod privilegirane elite, prvenstveno 70-ih i 80-ih”.

Državno tužiteljstvo u Parizu pokrenulo je istragu u slučaju Duhamel-Kouchner. U francuskom društvu seksualno su zlostavljani svaka peta djevojčica i svaki trinaesti dječak, donosi DW.

Komentiraj